Opr. Dr. Hande Akbaş Annelik şansınızı azaltmayın
HABERİ PAYLAŞ

Annelik şansınızı azaltmayın

Bazı çiftler korunmasız ve düzenli ilişkiye giriyor, hamilelik olmuyor. Doktora gidiliyor, gereken testler yapılıyor, film çekiliyor. Tüm bunlar yapılırken zaman geçiyor. Yaşınızı da göz önüne alarak çok fazla beklemeyin. Çünkü bu sırada yumurtalık rezerviniz zamana yenik düşebilir.

Hormon testi yetmez mi?

2 yıllık evliyiz ve korunmuyoruz. Eşim ve 33 yaşındayız. Adetim düzenli. Son ay pıhtı şeklinde gelince doktora gittim. Doktor rahim filmi istedi. Eşimden de sperm testi istedi. Biz erken olduğunu düşündüğümüz için yaptırmadık. Hormon testlerimde sorun yok. Tüplerim tıkalıysa, rahim filmi dışında anlaşılamaz mı? Herhangi bir ağrı yapmaz mı? Ya da hormon testlerinde çıkmaz mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, önerim eşinize sperm analizi yaptırmanız. Değerler normalse, siz de daha önce herhangi bir karın ameliyatı geçirmediyseniz, o zaman birkaç ay daha kendi kendinize deneyebilirsiniz. Geçmişte rahim veya yumurtalıklarınızdan ameliyatınız varsa veya birkaç ay içinde de gebe kalamazsanız o zaman lütfen rahim filmi de çektirerek bu zamana kadar yaptırdığınız tüm tetkiklerle birlikte doktorunuza götürün. Rahim filmi iyi merkezlerde çekildiği taktirde ağrısız kolay bir işlemdir, bu sebeple gereksiz yere endişelenmeyin. Hiç acı çekmek istemiyorsanız anestezi altında bile çektirmeniz mümkün olacaktır.

Kısır mıyım?

Üç yıldır evliyim. Hâlâ çocuğum olmadı, birçok kez doktora gittim. Sorun olmadığını söyledi. Rahim filmi çektirdim, temiz çıktı. Kısır olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 3 yıldır korunmamanıza rağmen hamile kalamadıysanız ve her şey eksiksiz araştırıldıysa sebebi açıklanamayan kısırlık grubuna giriyor olabilirsiniz. Beklerken bu sefer de yumurta rezervinizi kaybederseniz bu sefer tüp bebekle bile hamilelik şansınız kalmaz. Vakit kaybetmeden üreme sağlığıyla uğraşan deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanızı öneririm.

İlaçlar etkiler mi?

Hastaneden yeni çıktım, ciğerlerim enfeksiyon kaptı ve tedavi görüp iyileştim. Hastanede yüksek dozda antibiyotik kullanmak zorunda kaldım. Biz çocuk yapmayı düşünüyoruz. Kullandığım ilaçların bir sakıncası olur mu?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle çok geçmiş olsun. Birtakım ilaçlar sperm kalitesi ve hareketliliğini etkileyebilir. Ancak hangi ilaçları kullandığınızı bilmediğim için yapacağınız en doğru yaklaşım doktorunuzla konuşarak üreme sağlığı üzerine olumsuz etkili bir ilacı kullanıp kullanmadığınızı öğrenmek olacaktır.

Doktorunuz “Korunmaya gerek yok” derse, o zaman çocuk düşünürsünüz. Eğer “Sorun olabilir” derse 2-3 ay beklediğinizde zaten vücudunuzda yeni sperm üretilecek ve vücut bu ilaçların etkisinden tamamen kurtulmuş olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder