Opr. Dr. Hande Akbaş Ara kanama ciddiye alınmalı
HABERİ PAYLAŞ

Ara kanama ciddiye alınmalı

Kadında ara kanama her zaman ciddiye alınmalı. Hamilelik testi negatif çıktıysa doktora gidin. Hormonal sorun var mı diye araştırılmalı, vajinal smear alınmalı ve enfeksiyon olup olmadığından emin olunmalı.

Mikrop kapmışım

1 yıllık evliyim. 2 hafta önce gebeliğim sonlandırıldı. 5 gün hiç kanamam olmadı ve ilaç kullanmadım. Sonra kanama başladı. Doktor mikrop kaptığımı söyledi. Bana antibiyotik, ağrı kesici ve metiler verdi, kulandım. Tekrar gebe kalabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kürtaj gibi işlemler sonrası antibiyotik verilmesi enfeksiyon riskini en aza indirir. Kanamanızın durup başlaması içeride ufak parçalar kaldığına işaret edebilir. Bu sebeple doktorunuz metiler vermiş. Her şeyin yolunda olup olmadığı ultrason sonucunda endometriuma bakılarak söylenebilir. Ayrıca uzun vadede doğurganlığınız üzerine bir problem yaratıp yaratmayacağı da birkaç ay sonra çekilecek rahim filminde rahim ve tüplere bakılarak anlaşılabilir.

Haberin Devamı

Gebelik ihtimali var mı?

Prezervatif kullanıyoruz ama bir kere çıkarırken döküldü. Hamile kalma ihtimalim var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, prezervatifin çoğunlukla cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesi için kullanılmasını öneririz. Çıkmasa bile prezervatifin gebeliği önleyici etkisi epey düşük. Adetinizde gecikme olursa hemen test yaptırmanızı öneririm.

Neden kanama oluyor?

Adetim bittiği halde 1 hafta geçtikten sonra tekrar kanamam oluyor. Cinsel ilişkiden kaynaklanan bir şey olabilir mi? Ya da ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ara kanamalar mutlaka araştırılmalı. Sağlıklı bir kadında bu tür bir durum olmaz. Öncelikle hamilelik ihtimali dışlanmalıdır. Yoksa hormonal veya rahimde yer kaplayıcı nedenler var mı diye araştırılmalı, smear alınmalı. Enfeksiyon olmadığından emin olunmalıdır.

Hamile değilim

Adetime 5 gün kala eşimle ilişki yaşadık ama içime boşalmadı. Adetim gereken tarihte başladı. Kanama bittiğinden beri kasık ağrısı mide bulantısı ve baş dönmesi gibi problemler yaşadım. Şüphe duyup test yaptım, negatif çıktı. Acaba ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adetiniz olması gerektiği zamanda ve beklediğiniz miktarda olduysa gebelik ihtimali çok düşüktür. Mide bulantısı ve baş dönmesi hemen hemen çoğu hastalıkta görülebilecek bulgular olduğundan devam etmesi halinde bir dahiliye uzmanına başvurmanız en doğrusu olacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder