Ara vererek kullanın riski azaltın

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Kadınları istenmeyen gebeliklerden koruyan doğum kontrol haplarının kısırlığa neden olduğu söylense de bu doğru bir bilgi değil. 10 yıl süreyle kullanılabilen haplar meme kanseri riskini biraz artırıyor. Ama 1-2 yıllık aralarla içerseniz riskiniz azalır.

Çikolata kistim varmış

32 yaşında, 10 yıldır evli kadınım. Çocuk sahibi olamıyorum. Çikolata kisti teşhisi konuldu. Şimdi tüp bebek için bekliyorum. Adetlerim düzenli olduğu halde her kadından gelen beyaz akıntı benden gelmiyor. Sizce neden olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, endometriozis yani çikolata kistleriyle seyreden hastalık ilerleyici olup ben hastalarıma kistler büyümeden, yenileri oluşmadan, yumurta rezerv ve kalitesini etkilemeden hatta tüplerin yapısını bozmadan bir an önce gebe kalmasını öneririm. Eğer 6 ay içinde kendi kendilerine hamile kalamazlarsa da derhal tedavi tavsiye ederim. Sizin 10 yıl boyunca çok vakit kaybettiğinizi düşünüyorum. Bu işin ehli, sizi kapsamlıca araştıracak bir uzmana başvurun.

5 yıl kullansam zararı olur mu?

25 yaşındayım. Doğum kontrol hapı kullanıyorum. Beş yıl süreyle bu ilacı kullanmam bana zarar verir mi? Gebe kalamama riskim var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları kısırlığa sebep olur bilgisi kesinlikle doğru değildir. Genellikle 10 yıla kadar kullanmanıza izin vermekteyiz. Sonrasında meme açısından kanser riski biraz arttığı için sıkı gözetim altında kullanmanızı tavsiye ederim. Eğer 1-2 yıllık aralarla kesintili olarak kullanırsanız bu tür riskler biraz daha azalacaktır.

Kondilom varmış

32 yaşındayım, 7 yıllık evliyim. Kondilom varmış. HPV virüsü taşıdığım anlaşıldı. Tip 11’miş. Rahim ağzından ve dış taraftan parça aldılar “Sorun yok” dediler. Şimdilik şikayetim yok. Doktorum sadece bir krem verdi. Eşim doktora gitmiyor, prezervatif de kullanmıyoruz. Ne yapmalıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kondilom genellikle cinsel ilişki yoluyla bulaşır. Ama bunu eşinizden mi aldınız yoksa sizde vardı ona mı bulaştırdınız anlamak mümkün olmaz. Bu virüs vücuda çok önceden alınmış olabilir ve uzun yıllar bulgu vermeden vücudunuzda kalabilir. Kremle siğillerin geçmesi yaklaşık 4-6 hafta alabilir. Düzenli kullanmazsanız bu etkiyi göremezsiniz. Eşinizin cinsel organında siğil belirirse o zaman kendisinin bir üroloji uzmanına başvurmasını öneririm.

Yazarlarımızdan

23 Kasım 2020, Pazartesi 08:23
23 Kasım 2020, Pazartesi 08:17
Sıradaki haber yükleniyor...
holder