Opr. Dr. Hande Akbaş Artık büyüme olmuyorsa...
HABERİ PAYLAŞ

Artık büyüme olmuyorsa...

Haberin Devamı

Çikolata kistinde büyümeyi önlemek için ilaç veriyoruz. Yaşınız menopoza yaklaşmışsa, kistte büyüme yoksa haplara ara verip sık sık kontrole giderek durumu kontrol altında tutabilirsiniz...

Kaşınma, yanma oluyor

25 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Adet olmama 4-5 gün kala vajinamda kaşınma, yanma ve akıntı oluyor. Bu her adet döneminden önce gerçekleşiyor. Bugüne kadar doktora gitmedim. Ne yapabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, muhtemelen vajinal bölgenizde enfeksiyon söz konusu. Size önerim jinekolojik bir muayeneyi bir an önce yaptırmanızdır. 2 yıllık evli olduğunuza göre gitmişken smear de yapılacaktır. Enfeksiyon varsa buna yönelik tedavi verilerek tüm şikayetlerinizin kısa zamanda geçmesi sağlanır.

Artık ilaç içmek istemiyorum

43 yaşındayım, 8 santimlik bir çikolata kistim var. İlaç kullandım, kist 3 santime düştü. Artık bu hapı içmek istemiyorum. Ne dersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsetmiş olduğunuz ilaç doğum kontrol hapı olup endometriosiste tedavi seçenekleri arasındadır. Hem kist boyutunun küçülmüş olması hem de yaşınızın 43 olması nedeniyle doğum kontrol hapını kullanmanızı önermiyorum. İlaca ara verip 3-6 ay gibi düzenli aralıklarla kontrolde kalmanız, büyüme yoksa gereksiz yere ilaç kullanmamanızı tavsiye ediyorum. Zaten en geç 50’li yaşlarda menopoza gireceğinizden endometriosis hastalığınız kendiliğinden gerileyecektir.

Virüs kadına geçer mi?

Cinsel ilişkiyle HPV virüsü kadına geçer mi? Rahim ağzı kanseri riski var mıdır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, HPV virüsü cinsel ilişkinin her tipiyle bulaşabilir. Nitekim kondom kullanılmasına rağmen HPV virüsünün insandan insana bulaşma riski bulunduğundan cinsel olarak aktif her kadın düzenli aralıklarda vajinal smear aldırmalı ve rahim ağzı kanseri taraması yaptırmalıdır.

Yumurtalıklarım çalışmıyormuş

32 yaşındayım, bekarım. Bir süredir adet düzensizliği, uyksuzluk gibi sıkıntılarım vardı. Doktor hormon bozukluğu dedi. Yumurtalıklarım çalışmıyormuş. Bana hormon veriyorlar. Ne zaman biter?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tanı yumurtalıklarınızın çalışmaması ise buna biz erken menopoz diyoruz. Çok nadiren geri döner ama çoğunlukla kalıcı olup en az 40 yaşınıza kadar meme kontrollerinizi yaptırıp hormon kullanmanızı bu sayede kemik erimesi riskini azaltmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder