Opr. Dr. Hande Akbaş Aşı 3 doz olarak yapılıyor
HABERİ PAYLAŞ

Aşı 3 doz olarak yapılıyor

Haberin Devamı

Rahim ağzı kanserinden koruyan aşının 3 dozda yapılması gerekiyor. Amerika’da yapılan çalışmalara göre, 26 yaşına kadar yapılması öneriliyor. Yan etkileri arasında baş ağrısı ve hafif ateş sayılabilir...

Yumurtalıklarım tembelmiş


23 yaşındayım, bekarım. Adetlerim sürekli gecikerek oluyor. Adet günlerimi ve yapılan testlerin sonuçlarını size yazıyorum. Doktorum yumurtalıklarımın biraz tembel bir görüntüsü olduğunu söyledi ve adetin 3’üncü günü hormon testi yaptırmamı istedi. Acaba sorun nedir? Anne olabilir miyim? CEVAP Sevgili okuyucum, gerek hikayenizden, gerek göndermiş olduğunuz test sonuçları ve ultrasonografi raporunuzdan polikistik over rahatsızlığınız var gibi duruyor. Bu durum sizi endişelendirmesin. Polikistik over sendromu olan hastaların çoğu bize ihtiyaç duymadan rahatlıkla gebe kalabilmektedir. Sizin şu anda yaşınız çok genç ve adetlerinizde çok büyük gecikmeler yaşamıyorsunuz. Kilonuz boyunuza göre çok az fazla. Bence bu dönemde yapacağınız en doğru yaklaşım sağlıklı beslenmek, biraz fazla olan kilonuzu vermek ve ideal kilonuzu korumak için spor yapmaktır. Polikistik over hastalığında vücutta insülin direncine meyil olduğundan hasta kilo almaya çok yatkındır. Bu döngüyü kırabilir, diyetle ideal kilonuzu koruyabilirseniz adetleriniz de düzenli olur ve bize ihtiyacınız kalmaz.

[[HAFTAYA]]

Rahim ağzı kanseri için aşı yaptırsam...

24 yaşındayım ve rahim ağzı kanseri aşısı yaptırmayı düşünüyorum. Ama birkaç sorum var. Acaba bu aşıyı yaptırırsam herhangi bir risk söz konusu mu? Aşı yaptırdıktan sonra karşılaşacağım bir sorun ya da yan etki var mı? Büyük bir hastanede mi olmalıyım yoksa bir muayenehanede mi? Bu aşıyı yaptırdığıma dair doktor bana bir belge verecek mi? CEVAP Sevgili okuyucum, Amerika’da HPV aşısı genellikle 26 yaşına kadar önerilmektedir. Sonraki yaşta yapılan herhangi bir çalışma bulunmadığı için etkinliği tam olarak bilinmemektedir. Siz yaşınız itibarıyla yaptırabilirsiniz. Tüm aşıların olduğu gibi rahim ağzı kanseri riskini azaltmak için yapılan HPV aşısının da birtakım yan etkileri bulunmaktadır. En sık görülen yan etkiler arasında hafif ateş, kolda ağrı, kaşıntı, baş ağrısı yer almaktadır. Nadiren bayılma yapabildiğinden aşı yapıldıktan sonraki ilk 15-20 dakika içinde yaptırdığınız yerde beklemenizi ve ondan sonra oradan ayrılmanızı öneririm. Aşıyı hastane ya da muayenehanede sağlık personelinin bulunduğu herhangi bir yerde yaptırabilirsiniz. Aşıyı olduktan sonra aşının içinde yapıldığı tarihin not alındığı bir bölüm var. Doktorunuz bunu doldurup size teslim edecek. Aşı 3 doz şeklinde yapıldığından bunu saklamak bir sonraki dozun tarihini hatırlamanız açısından önem taşımaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder