Opr. Dr. Hande Akbaş Aşılama birkaç kez denenebilir
HABERİ PAYLAŞ

Aşılama birkaç kez denenebilir

Bebeği olmayan çiftlerde aşılama ya da tüp bebek gündeme geliyor. Kadının adeti düzenli, erkeğin de sperm sayısı normalse birkaç kez aşılama denenebilir. Ama iki tarafta da sorunlar varsa tüp bebek tedavisi daha başarılı sonuçlar verebilir.

Aşılama şansımız var mı?

28 yaşındayım, 9 aydır korunmuyoruz. Polikistik over sendromu tanısı konulmuştu, uzun süre ilaç kullandım, 1 yıl önce bıraktım. Doktor, rahim filmi ve spermiogram istedi. Filmde sıkıntı yokmuş. Eşimin sperm testi sonuçlarını size yazıyorum. Direkt tüp bebek mi yapılmalı? Aşılamada şansımız var mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, adetler düzenliyse 1-2 kez aşılama denenebilir. En iyi şartlarda bile aşılamayla gebelik şansınız yüzde 20 civarında. Eşinizin ileri hareketli sperm sayısında azlık olması bu oranı daha aşağıya çekiyor. Tüp bebekle gebelik şansınız yüzde 60-70. Beklemek istemiyorsanız tüp bebek tercih edin.

Polikistik over varmış

15 yaşındayım, 3 kez adet gördüm. Doktor polikistik over olduğunu söyledi. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet görülen ilk 1 yıl içinde düzensizlik normaldir. Polikistik over sadece yumurtalıklara bakılarak söylenen bir durum değildir, kan değerleri, şişmanlık, tüylenmede artış gibi başka bulguların da eşlik etmesi gerekir. Bir yıl sonunda halen düzensizliğiniz devam ediyorsa o zaman kanda bir tiroid gibi birtakım hormonlara bakılmasını öneririm.

Neden ağrım oldu?

Rahim filmi çektirdim. Doktor “1 hafta ilişkiye girmeyin” dedi. Bir hafta sonra ilişkiye girdik, karın ağrım çok oldu. Neden ağrım oldu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim filmi adetin hemen bitiminde çekilir. Siz yumurtlama zamanınıza denk gelen sürede ilişkiye girmişsiniz. Belki yumurtanız çatladığı için ağrı hissettiniz. Adetiniz gecikirse kanda gebelik testi yaptırın.

Tüpte açılma varmış

20 yaşında bekarım. Sol kasık ağrısı ile kadın doğum uzmanına gittim. Sol tüpümde çok az denecek bir açılma varmış. Takip edilmesi gerekiyormuş ama endişelenecek bir şey yokmuş. Ağrılarım devam ediyor. Bu durum ileride gebe kalmama engel mi? Tedavi yöntemi var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bu kadar genç yaşta tüplerde sorun görülme ihtimali çok düşüktür. Kaldı ki tüplerdeki patolojiler çok ileri boyutta olmadığı sürece ultrasonda görülebilir halde gelmezler. Sadece rahim filmi çekilerek tüpler hakkında en ileri bilgiye sahip olunabilir. Dolayısıyla ikinci bir fikir almanızı öneririm. Size ağrınızın sebebini anlatmak için yapılan açıklama bana hiç tatmin edici gelmedi.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder