Opr. Dr. Hande Akbaş Asla kan gelmemeli
HABERİ PAYLAŞ

Asla kan gelmemeli

Haberin Devamı

Menopaza girmiş yani adetten kesilmiş bir kadında 1 damla da olsa kanama olmamalı. Eğer kan varsa vakit kaybetmeden doktora gidin. Doktorunuz rahmin içinden biyopsi yaparak sorunun ne olduğunu tespit edecektir...

Biraz daha beklenemez mi?

37 haftalık hamileyim. Dün rutin muayeneye gittiğimde doktorum ultrasonla bebeğin suyunun çok azaldığını söyledi ve artık bebeği doğurmamın daha uygun olacağını ifade etti. 37 hafta küçük değil mi bebeğim küvöze girer mi biraz daha bekleyemez miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, suyunuz gelmediyse bebeğinizin amnios sıvısının azalmasının en önemli sebebi plasenta yani bebeğin eşinin artık yetersizliğinin başlamasıyla ilişkisi bulunmaktadır. Bu durumda 37 haftayı geçmiş bir bebek tehlikeye atılamaz.

Çünkü aksi taktirde bebeğinizi anne karnında aniden kaybetme riskiniz bulunmaktadır. Şu dakikadan sonra beklenilmemesi taraftarıyım.

Genellikle 37 haftadan sonra bebeklerin büyük bir çoğunluğu küvöz veya ventilatör ihtiyaç duymuyor ancak duysa bile inanın bebeğinizin anne karnı dışarısında en azından hayati riski olmayacaktır.

Birkaç damla kan geldi

55 yaşındayım. Hiç doğum yapmadım. Tansiyon hastasıyım. Adetten kesileli 7 sene oldu. İki gün önce birkaç damla kan geldi. Bugün yine çok az kanamam var. Ne tavsiye edersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, menopoza girmiş bir kadında asla vajinal kanama gözlenmemesi gerekir. Size tavsiyem hızla bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanız.

Rahminizin içinden biyopsi aldırarark altta kötü huylu bir oluşumun yatıp yatmadığını ekarte ettirmenizdir.

Adet sırasında gebe kalınır mı?

Adet sırasında ilişkiye girmek gebelikten korunmak açısından güvenli midir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle 28-30 günde bir adet gören bir kadın için adetin son günlerinde ilişkiye girildiğinde gebelik ihtimali çok düşüktür. Ancak kadının adet sıklığı öne geldikçe (örneğin 22 günde bir) o zaman bugünlerde de gebe kalabilme ihtimali mevcuttur.

Dolayısıyla başka bir korunma yöntemi kullanmamanız halinde (doğum kontrol ilaçları, spiral) adetin son günlerinde de ilişki gebelik açısından riskli olabilir. Adet sırasında girilen ilişkide gebelik oluşmasa bile enfeksiyonlara yatkınlık normal zamana kıyasla daha yüksektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder