Opr. Dr. Hande Akbaş Bağısıklığınızı güclendirin
HABERİ PAYLAŞ

Bağısıklığınızı güclendirin

Haberin Devamı

Genital organlarda siğillere neden olan HPV virüsü vücuda girdi mi yok edilemiyor. Ne zaman üzülüp sıkılsanız siğiller kendini göstereceği için sağlıklı beslenin, spor yapın, sigaradan ve stresten mutlaka uzak durun.

HPV vücudumdan hiç çıkmayacakmış

27 yaşındayım, bana HPV virüsü bulaştı. Tek eşliyim. Doktor “Bu virüs vücudunuzda kalır. Tamamen geçmesi mümkün değil” dedi. Bir ilaç verdi, üzerine sürüyorum, siğiller düşüyor. Şimdi yeniden çıktılar. Smear testi temiz geldi. Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, meslektaşımın söylediği gibi HPV virüsü vücuda bir kere girdikten sonra ne yazık ki onu yok edecek herhangi bir antiviral ilaç henüz bulunmadı. Genellikle virüsle temastan sonra bulgular oluşsa da bazen virüs uzun yıllar sessiz kalıp hiçbir bulgu vermeyebilir.

Ne zaman ki bağışıklık sisteminizi düşüren bir hastalık, aşırı stres ya da benzeri bir olay yaşarsanız o zaman virüs aktif hale geçebilir. Size önerim smear testinizi düzenli aralıklarla yaptırmaya devam edin. En önemlisi bağışıklık sisteminizi sağlam tutmak için sigara, alkol, stres gibi faktörlerden uzak durup mutlaka sağlıklı beslenin.

Annelik zor diyorlar

36 yaşındayım, hipotiriodim var. Kilolarımdan kurtulamadım. Testlerde FSH değerim yüksek. Ben yeni evlendim ve bebek istiyorum. Doktorum anne olmanın zor olacağını, erken menopoza gittiğimi söylüyor. Tüp bebek uygun değil mi? Yol gösterin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, FSH değerinizi bilmiyorum ancak normal şartlarda 15’in üstündeyse kendi kendinize denemekle tüp bebek yapmak arasında ne yazık ki gebelik ihtimali açısından bir fark kalmıyor. Genellikle FSH 15’in üzerindeyken ben tüp bebek uygulamak taraftarı değilim.

Siz kilolarınızdan kurtulun ve tabii ki tiroid bezi hastalığınız ilaçla hızlıca normal seviyelere düşürülsün. Bu da kilo vermenizi kolaylaştıracaktır. Sonrasında yumurta rezervinize bakarak bir yorum yapabiliriz.

Beze oluşuyor

23 yaşında kızım. 2 aydır adet dönemimde cinsel organımda beze oluşuyor. Adetim bittince geçiyor. Bu ay adetimin 4’üncü günü, farklı bir yerde çıktı. Doktora başvurayım mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bu yapıların ne olduğunu ancak sizi muayene ettikten sonra söyleyebilirim. Bunlar, bir kıl kökü iltihabı ya da kıl dönmesi gibi basit bir olay olabileceği gibi, oradaki önemli bezlerin tıkanmasına bağlı oluşan abseler olabileceğinden doktora mutlaka başvurmalısınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder