Opr. Dr. Hande Akbaş Bazı değişikliklerle sorun çözülür
HABERİ PAYLAŞ

Bazı değişikliklerle sorun çözülür

Adet dönemi yaklaştıkça kadın daha hassas ve duygusal olabiliyor, bu normal. Ama ağlama nöbetleri, sürekli gerginlik gibi sorunlar varsa uzmana başvurun. İlaç ve psikoterapi işbirliğiyle sıkıntıdan kurtulabilirsiniz.

Aşılama yaptırsak mı?

28 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Yumurtam çatlıyor ama hamile kalamıyorum. Eşimin sorunu yok. İlaç tedavisi işe yaramıyor. Aşılama için beklemeli miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 2 yıllık evlilikte korunmasız ilişkiye rağmen gebelik oluşmadıysa o zaman daha fazla beklemeyin. Kaldı ki yumurtlama ilaçlarından da bu zamana kadar sonuç alamamışsınız. Bu alanda uzman bir hekime başvurduğunuzda çocuk sahibi olamamanızın öncelikle sebebi bulunacak, ona göre de gerekli tedavi yöntemine karar verilecektir.

Haberin Devamı

Bazen sebebi açıklanamayan infertilite (Sebebi açıklanamayan kısırlık) gibi durumlarda hasta aşılamayla bile gebe kalamadığı için tüp bebeğe geçilir. Bu nedenle aşılama için bekleyip vakit kaybetmemenizi öneririm.

Evlenince anne olamaz mı?

Kızım 21 yaşında ve adet görmüyor. Hormon tahlillerini yaptırdık, sonuçları yolluyorum. Bir doktor “Düzenleyici ilaç kullanırsa adet görür” dedi. Peki ileride evlenirse ne olacak? Çocuk doğuramayacak mı? Başka tedavisi var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kızınız henüz çok genç. Şu an için en doğrusunu yapıp bir doktora gitmiş ve gerekli tedaviyi başlamışsınız. Bu durumun şu anki mevcut şartlarda hormon tedavisi kullanmak dışında bir tedavisi yok. Kızınız evlenmeye karar verdiğinde de bu konu yeniden düşünülebilir.

Ama onun için bile erken olduğunu sanıyorum. Keza bazen kadında sorun olmayıp erkekteki sperm azlığı nedeniyle çiftler çocuk sahibi olamamaktadır. Hayatın ne getireceğini bilemiyoruz. Şu anda kızınız mevcut tedavisini alsın, evlendiğinde çok beklemeden bir uzmana başvurursunuz.

Çok sinirliyim

29 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Adetim yaklaştıkça çok hassas ve sinirli oluyorum. Hemen herkesle kavga ediyorum. Sebebi hormonal mi ve ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet yaklaştıkça ortaya çıkan duygu durum değişikliklerine premenstrüal sendrom denir. Kadınların bu dönemde normalden daha fazla hassaslaşması veya duygusal olarak daha durgun olmaları normal kabul edilir.

Haberin Devamı

Ancak hayatınızı zorlaştıracak kadar gerginlik, başkalarına devamlı patlayacak kadar mutsuzluk, ümitsizlik ve ağlama nöbetleri eşlik ediyorsa o zaman mutlaka bir uzmana başvurmanızı öneririm. Yaşam şeklinizde bazı değişikliklerle, bazı ilaç ve gerekirse psikoterapiyle bu durum kontrol altına alınabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder