Opr. Dr. Hande Akbaş Bazı hormonlar test edilmeli
HABERİ PAYLAŞ

Bazı hormonlar test edilmeli

Bir kadının adet süresinin 2-7 gün arasında olması normal kabul ediliyor.

Ama adet süreniz ilk yıllarda daha uzun sürüyorsa ve zamanla azaldıysa mutlaka bir kadın doğum uzmanına gidip bazı hormonlara baktırmanız gerekiyor

Deniyoruz, olmuyor

Çocuk sahibi olmak istiyoruz. Deniyoruz ama olmuyor. Acaba bir yanlışlık mı yapıyoruz? Gittiğim doktor ultrason çekti ve hormon testi yaptırdı. Sizce çekilen ultrasonun sonuçlarını yazıyorum. FSH hormonu 100 çıktı. Acaba durumum nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız kaç bilmiyorum ama FSH hormon düzeyine bakarsak ne yazık ki menopoza girmiş olduğunuzu söyleyebilirim. Dolayısıyla kendi yumurtalıklarınız artık çalışmadığından vücudunuz yumurta üretmemektedir. Kendi yumurtalarınızla gebe kalabilme şansınız yitirmişsiniz.

Haberin Devamı

İlaçla tedavi edilmez mi?

Çenemdeki tüyler yüzünden 8 aydır tedavi görüyorum. Kadın doğum uzmanına gittiğimde ultrasonda sağ over’da 4.5 milimetrelik dermoid kist olduğu ortaya çıktı. Bu ilaçla tedavi edilemez mi? Çocuğum olmasını engeller mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, dermoid kist dediğimiz oluşum embriyo döneminden kalan bazı diş, saç gibi dokuların dönüşerek yumurtalıkta kistleşmesi halidir. Genellikle çok büyümedikçe bulgu vermez, sadece ultrason ile muayene sırasında tesadüfen rastlanır.

Laparoskopik yani kapalı cerrahi yöntemle kist patlatılmadan dikkatlice çıkarılarak patolojiye gönderilmesinde fayda vardır. İlaçla tedavisi kesinlikle yoktur. Ayrıca cerrahi işlem deneyimli ve üreme tıbbıyla uğraşan bir hekim tarafından yapılırsa yumurtalığınıza zarar gelemeyeceği için ileride çocuk sahibi olmanıza da engel yaratmaz.

Neden süresi kısaldı?

20 yaşındayım, adetlerim çok sancılı geçiyor ve 3 gün bile sürmüyor. Bu süre çok kısa değil mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle adet süresinin 2-7 gün arasında olması normal kabul edilir. Eğer en baştan beri adetleriniz 3 gün sürüyorsa endişelenecek bir durum olduğunu düşünmüyorum. Ama başlarda 7 günken şimdi 3 güne indiyse, o zaman bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak ultrasona girmeli ve bazı hormonlarınıza baktırmalısınız.

Haberin Devamı

Neden anne olamıyorum?

42 yaşındayım ve 5 yıllık evliyim. Adetlerim düzenli. Pek çok kez doktora gitmeme rağmen çocuğum olmuyor. Düzenli adet gören ileri yaştaki kadınlar neden çocuk sahibi olamıyorlar? Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız epey sınırda. 42 yaşından sonra doğurganlık yaşı ne yazık ki dramatik olarak azalır. 5 yıl beklemişsiniz, size önerim daha fazla vakit kaybetmeden mutlaka bu alanda tecrübe sahibi hekimlerden birine başvurmanızıdır.

Düzenli adet görüyor olmanız her zaman sizin yumurtladığınızı göstermez. Yumurta sayınız azaldığı ve kalitesi bozulduğu için ileri yaştaki kadınların hamile kalması güçleşir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder