Opr. Dr. Hande Akbaş Bazı ilaçlar değerleri yükseltebiliyor
HABERİ PAYLAŞ

Bazı ilaçlar değerleri yükseltebiliyor

Prolaktin hormonu pek çok neden yükselebiliyor. Açlık, tokluk, uykusuzluk, bazı psikiyatrik ilaçlar bile bu hormon düzeyini artırabiliyor. Eğer beyinde tümoral bir yapı yoksa bu durum ilaçlarla tedavi edilebiliyor.

Kaç gün ertelenir?

Nişanlımın adet dönemi nikah günümüze denk geliyor. Ertelemek istiyoruz. Acaba kaç gün önce doktora gitmeliyiz? Bir de kaç gün ertelenebilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, düğün tarihinizden 1-2 ay önce doktora başvurmanızı, nişanlınıza muayene ve ultrason yapılmasını öneririm. Böylece rahim ve yumurtalıklarda sorun yoksa hem korunma amacıyla hem de düğün tarihinize denk gelen adetin geciktirilmesi için doktor nişanlınıza uygun bir ilaç başlar. Erteleme süresinin 1 haftayı geçmesi önerilmez.

Haberin Devamı

Rahim neden büyür?

Annem 48 yaşında, doktora gitti. Yapılan kontrollerde rahmin büyüdüğü söylenmiş. Doktor ameliyat olabileceğinden bahsetmiş. Rahim büyümesi ne demektir, neden olur? Annemde kötü bir şey çıkacak diye çok korkuyoruz.

CEVAP

Sevgili okuyucum, annenizde belki myom gibi rahmin kötü huylu olmayan uru olabilir. Eğer anneniz menopoza girdiyse ve myom varsa bile küçülmesi beklenir. Rahim durup dururken büyümez mutlaka açıklayacak bir neden söylentir. Annenizde kötü bir durum olup olmadığı ancak muayene ile anlaşılır. Dilerseniz ikinci bir görüş alabilirsiniz.

Çocuğum olmuyor

26 yaşındayım. Eşim 30 yaşında. İki yıldır çocuğum olmuyor. Hastalığımın adı hiperprolaktinemi. Depresyona girdim. Tedavi görüyorum. Sizce çocuğum olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hiperprolaktinemi tek başına kısırlık sebebi değildir. Öncelikle prolaktin hormonunu yükselten sebep bulunmalı. Eğer beyinde tümoral bir yapı yoksa o zaman bu durum ilaçlarla kontrol altına alınır. Depresyon için aldığınız ilaçlar bile prolaktini artırabilir. Size önerim üreme tıbbı konusunda deneyimli bir hekime başvurarak gebe kalamamanızın gerçek nedeninin araştırılmasını sağlamanız.

Kanamalar gebeliktenmiş

Eşimde adet düzensizliği vardı. İki aylık hamile ve kanamalar sürüyor. İki haftadır hastanede yatıyor. Doktoru istirahat önerdi. Kanamalar için “Gebeliğe bağlı” diyor. Kanamanın başka bir sorunun habercisi olma ihtimali var mı? Acaba durdurulabilir mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin gebelik öncesi yaşadığı adet düzensizliğiyle gebelikte yaşadığı kanamalar tamamen farklı. Doktorunuzun da belirttiği gibi kanamalar tamamen gebelikte eşinizin düşük tehditi yaşamasından kaynaklanır. Düşüğü önleyebilmek adına doktorunuz size bazı tedaviler önerecektir. Bunların yanında mutlak yatak istirahati yapması riski biraz olsun azaltacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder