Opr. Dr. Hande Akbaş Bebeğin yüzdüğü sıvı azaldıkça risk artıyor
HABERİ PAYLAŞ

Bebeğin yüzdüğü sıvı azaldıkça risk artıyor

Bebeğin anne karnında içinde yüzdüğü sıvı onun sağlıklı büyümeye devam etmesi için çok önemli. Bu sıvı ne kadar erken azalırsa bebek için risk o kadar artar. Böyle durumlarda bebeğin doktor tarafından çok sıkı takip edilmesi gerekir.

Sıvı kaybı varmış

31 yaşında, 28 haftalık hamileyim. Kontrolümde sıvı kaybı olduğunu söylediler. Normalde 38’miş benimki 27’ye düşmüş. Bu sıvı kaybı ne gibi tehlikelere yol açar? Bebeğime zarar verir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bebeğin içinde yüzdüğü sıvı miktarı bebeğinizin sağlıklı büyümeye devam etmesi için çok önemlidir. Sıvı miktarı ne kadar erken azalmaya başlarsa bebeğiniz açısından o kadar riskli olacağından sıkı takip edilmelisiniz. Öncelikle su kesenizin yırtılmadığından emin olunması gerekir. Ayrıca bebeğin eşinde yetersizlik olduğu zamanlarda sıvı azalması yanında bebekte gelişme geriliği de gözlenir.

Haberin Devamı

Doktorunuza bebeğinizin gelişiminin nasıl olduğunu mutlaka sorun. Bebeğe giden kan akımları düzenli olarak ölçülmeli. Bebeğin sıvı miktarı çok azaldığında mutlaka doğurtulması gerekeceğinden erken doğuma karşı şimdiden bebeğin akciğerlerini hazırlayacak birtakım önlemler alınmalı. Size önerim bol sıvı tüketmeniz, bebeğin hareketlerine dikkat etmeniz ve doktorunuza sık sık kontrole gitmeniz.

Çocuğum olur mu?

33 yaşındayım, 3 aydır adetlerim çok düzensizleşti, kanamalarım azalmaya başladı. Çocuk sahibi olur muyum?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet düzensizliği ve miktarında azalma en başta hormonal düzensizliğin belirtisi olabilir. Mutlaka muayene olmalısınız. Yumurtalık rezervinize uzman bir doktor tarafından bakılmalı, kanda bazı hormon düzeylerinin ölçümüyle sebebin anlaşılmasına çalışılmalı.

Ailenizde var mı bilmiyorum. Ancak bazen erken menopoz başlangıcı bu tür bulgularla seyredebilir. Çocuk sahibi olup olamayacağınız ancak rezervinize ve kandaki hormon seviyelerinize bakıldıktan sonra söylenebilecektir.

Bebek istiyoruz

Adet göremiyorum. Üç aydır doğum kontrol hapı kullanıyorum. FSH değerim yüksek ama tubalarım açık. Doktorum “Bir ay bekle” dedi. Bir ay sonra ilaçsız adet görebilir miyim? Bebek istiyoruz. Ne yapmalıyız?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, FSH değeriniz yüksekse bilmeniz gerekir ki beklemekle vakit kaybetmektesiniz. FSH yüksekliği yumurtalıklarınızın az çalışmaya başladığını, yumurtlamanızın azaldığını yani doğurganlığınızı kaybetmeye başladığınızı gösterir.

FSH ne kadar yüksekse gebe kalma ihtimaliniz buna ters orantılı olarak azalır, unutmayın. Hatta FSH değeri 15’in üstüne çıktıktan sonra sizin denemenizle bizim size tüp bebek uygulamamız arasında bile gebelik oranları açısından bir fark kalmaz. Bir an önce üreme tıbbı konusunda deneyimli bir uzmana başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder