Opr. Dr. Hande Akbaş Bebeğinizi riske atmayın
HABERİ PAYLAŞ

Bebeğinizi riske atmayın

Cinsel yolla bulaşan klamidya fark edilmez ve zamanında tedavi edilmezse uzun vadede kısırlık veya dış gebeliğe yol açabilir. Hatta bebek doğum kanalından geçerken gözlerine bulaşarak körlüğe bile neden olabilir. Tedavisi zor değildir, ihmal etmeden doktora gidin.

Nasıl korunmam gerekir?

33 yaşındayım, 7 yıllık evliyim. İdrar yaparken yanma, akıntı problemi ile 1 hafta önce doktora başvurdum. Bazı tahliller istedi ve bana klamidyaya yakalandığımı söyledi. Bu hastalık nedir? Korunmak ve tedavi olmak için ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, klamidya enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan bir hastalık olup pek fazla bulgu vermez. Bazen vajinal akıntı ya da idrar yaparken yanmaya neden olabilir. Enfeksiyonun üst genital bölgeye yayılamasıyla, rahim ve yumurtalıkları içine alan ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Uzun vadede infertilite (kısırlık) veya dış gebelik oluşumuna sebebiyet verebilir. Hatta doğum sırasında enfeksiyonun varlığı bebeğin doğum kanalından geçerken gözlerine bulaşarak fark edilmemesi halinde körlüğe bile yol açabilir. Korunmak, enfeksiyonu taşıdığı bilinen kişiyle cinsel ilişkiye girmemek ya da kondom kullanmakla olabilir. Tedavisi birtakım antibiyotiklerle epey kolaydır. Partnerin de tedavi edilmesi gerekir. Tedavi süresince 7 gün ilişkiye girilmemelidir.

Gebelik zorlu geçer mi?

30 yaşında, 5 aylık evli kadınım. Çocuk sahibi olmak istiyoruz. 2 yıldır yüksek tansiyonum var. Hem tansiyon ilacı alıyorum hem de antidepresan kullanıyorum. Acaba anne olur muyum? Gebelik ve doğum zorlu geçer mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelikte tansiyon hem anne hem de bebek açısından dikkat edilmesi gereken bir durum. Gebelik sırasında kullanılabilen, bebeğe zararı olmayan tansiyon ilaçları var. Hamile kalmaya karar verdiğinizde kardiyoloğunuzu bu konuda bilgilendirin. Gebelikte bebek açısından sorun yaratmayacak bir ilaca geçmeniz doğru olacaktır. Antidepresanları çok zorunda kalmadıkça gebeliğin ilk 3 ayında tercih etmiyoruz. Ancak zorunlu durumlarda düşük doz kullanılabilir. Bu tür ilaçlar birden kesilemediği için gebelik kararı vermeden birkaç ay öncesinde psikiyatristinizle görüşün. Tansiyon sebebiyle gebeliğiniz riskli olacağından hamilelik boyunca yakın takibiniz gerekecektir.

Haberin Devamı

Anne olur muyum?

Size test sonuçlarımı yazıyorum. Doktorumdan net bir bilgi alamadım. Anne olmak mümkün olur mu? Bana yardımcı olur musunuz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle size önerim kendinizi yanında önemli ve rahat hissedeceğiniz, sorularınızın tüm cevabını alabileceğiniz bir doktorla yola devam etmeniz. Yaşınızdan bahsetmemişsiniz. Ama bu tetkikler adetin 2’nci günü yapılmışsa yumurtalıklarınızdan birisinde kist var ve yumurta rezerviniz azalmış gibi görünüyor. Bu sebeple vakit kaybedip mevcut yumurtalarınızı da yitirmeden çocuk için gerekli tedavilere başlamanız gerekir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder