Opr. Dr. Hande Akbaş Bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek için sabırlı olun
HABERİ PAYLAŞ

Bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek için sabırlı olun

Aileye bebek geleceğini öğrenen çiftler cinsiyetini merak ediyor. Normalde bebeğin cinsiyeti 12’nci gebelik haftasında görülebilir. Ama yanılma payı yüksek olabildiğinden en kesin bilgiye 14-15’inci haftalarda ulaşılabilir.

Bebeğin suyu azalmış

37 haftalık hamileyim. Dün muayenede doktorum bebeğin suyunun çok azaldığını, doğurmamın daha uygun olacağını ifade etti. 37 hafta küçük değil mi? Bebeğim kuvöze girer mi? Biraz daha bekleyemez miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, suyunuz gelmediyse bebeğin amnios sıvısının azalmasının en önemli sebebi plasenta yani bebeğin eşinin artık yetersizliğinin başlamasdır. Bu durumda 37 haftayı geçmiş bir bebek tehlikeye atılamaz. Aksi taktirde bebeğinizi anne karnında kaybetme riskiniz var. Ben de beklenilmemesi taraftarıyım. 37 haftadan sonra bebeklerin büyük bir çoğunluğu kuvöz veya ventilatör ihtiyaç duymuyor ancak duysa bile bebeğinizin hayati riski olmayacaktır.

Haberin Devamı

Cinsiyeti ne zaman öğrenirim?

35 yaşındayım. 8 haftalık hamileyim. Acaba cinsiyetini ne zaman öğrenebilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, normalde gebeliğin 7’nci haftasında embriyonun cinsiyeti kesinleşir. Ama ultrasonla görülebilir hale gelmesi teknolojik açıdan en gelişmiş cihazlarda bile en erken 11-12’nci gebelik haftalarında mümkün. Bu haftalarda yanılma payı mümkün olduğundan en kesin yorum 14-15’inci haftalarda, bebeğin pozisyonunun cinsiyeti görebilmek açısından uygun olabilmesi halinde yapılabilir.

Tampon kullansam olur mu?

30 yaşındayım, adet dönemim tatile denk gelecek. Tampon kullanmak ne kadar sağlıklı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tamponunuzu sık değiştirir ve uygularken hijyen kurallarına uyarsanız kullanmanızda bir sakınca yok. Tatilde tampon kullanırken sadece güneşlenmenizi öneririm, deniz veya havuza girmeniz sağlıklı olmaz.

Bebeğime zararı oldu mu?

33 yaşındayım, hamile olduğumu bilmeden tek seferlik ağrı kesici iğne yaptırdım. Acaba bebeğime zararı olmuş mudur?

CEVAP

Sevgili okuyucum, en sık yanılma henüz adet gecikmesi olmadan kullanılan ilaçlarla yaşanır. Gebelik 4 haftayı geçmediyse bebekteki etkilenme varsa ya hep ya hiç şeklindedir. Yani bebek etkilenmişse düşer. Herhangi bir etkilenme yoksa sorunsuz bir şekilde devam eder.

Haberin Devamı

Sizin 4 haftanız tahmin ettiğim gibi dolmamışsa korkmamanızı öneririm. Eğer gebeliğiniz 4 haftadan büyükse, sizi takip eden kadın doğum uzmanınıza bu ilacı kullandığınızı söyleyin. O da bu ilacın yapabileceği anormalliklerle ilgili size bilgi verebilecek ve bu konuda size daha yakından takip edecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder