Opr. Dr. Hande Akbaş Bebek hemen takibe alınmalı
HABERİ PAYLAŞ

Bebek hemen takibe alınmalı

Hepatit C olan kadınların gebe kalmadan önce mutlaka doktor kontrolünde testlerini yaptırması gerekiyor. Ayrıca bebek doğar doğmaz takibe alınmalı. Çünkü hastalığın anneden bebeğe geçme riski var.

Anne olabilir miyim?

2.5 yıllık evli, 26 yaşında kadınım. 1.5 senedir korunumuyoruz. Doktor eşim ve benden birçok test istedi. Smear testi normal, eşimin spermi iyi. Sonuçlar olumlu olmasına rağmen çocuğumuz olmuyor. Sebebi nedir? Tek çare tüp bebek mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç, eşinizin sperminin normal olduğu söylenmiş. 1.5 yılda normal şartlarda hamile kalmanız beklenirdi. Daha fazla kendi kendinize deneyip vakit kaybetmeyin. Deneyimli bir hekime başvurarak yumurta rezervinizi ve rahim filmiyle tüplerinizin durumunu kontrol ettirmenizi öneririm.

Haberin Devamı

Eşime bulaşır mı?

Her yıl düzenli test yaptırırım, bu yıl Hepatit C olduğum fark edildi. Birkaç ay önce ameliyat geçirmiştim. 30 yaşındayım ve evlenmek istiyorum. Ama hastalık yüzünden endişeliyim. Eşime bulaşır mı, anne olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, Hepatit C’nin aşısı yok. Kan ve cinsel temas yoluyla bulaştığından evlenmeden önce bu durumu partnerinizle paylaşın. Çünkü düşük de olsa hastalığı ona geçirme riskiniz var. Gebelikte de bebeğinize geçirme riskiniz bulunduğundan doğar doğmaz bebeğiniz takip edilmeli.

Hepatit C, gebe kalmanıza engel olmaz. Ama gebe kalmadan önce hepatit vücudunuzda aktif mi, gebelikte karaciğeriniz açısından sorun yaşar mısınız mutlaka bir hematoloji uzmanının fikrini alın, sonra hamilelik planlayın.

Ameliyat olsam mı?

Myom var. Doktorum 2 ay kullanmam için hap yazdı. Acaba myomun bana bir zararı olur mu? Ameliyat olsam anne olur muyum?

CEVAP

Sevgili okuyucum, myomların kesin tedavisi ameliyatla olur. Bazı ilaçlarla büyümesi durdurulur hatta bazen küçülme sağlanır. Ancak asla tamamen yok olmaz. Myomun ameliyat gerektirmesi için hastada yarattığı şikayetler, boyutu ve yerleştiği bölge göz önüne alınır.

Myomun gebeliğe engel teşkil edip etmediğine yine bunlara bakılarak karar verilir. Çocuğunuz yoksa ve size myom nedeniyle ameliyat önerdilerse mutlaka üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekimin de görüşünü almadan ameliyata karar vermeyin derim.

Haberin Devamı

Anne olabilir miyim?

36 yaşındayım. 7 yıl önce meme kanseri tanısıyla ameliyat oldum. Bir süre radyoterapi ve kemoterapi gördüm. Bir oğlum var. Tekrar gebe kalabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, geçmiş olsun. Adet görüyor musunuz yoksa doktorlar sizi yapay menopoza soktular mı? Bu önemli. Kemoterapinin yumurtalık rezervi ve kalitesi üzerine olumsuz etkileri mevcut olduğundan, şu an ki yumurtalık rezervinizi de görmek gerekir.

Yapmanız gereken üreme tıbbı alanında deneyimli bir uzmana başvurmak. Merak ettiğiniz tüm sorularınızı doktorunuza sorun ve onun size çizeceği yol haritasına uymaya çalışın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder