Opr. Dr. Hande Akbaş Bebekte sorunlara neden olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Bebekte sorunlara neden olabilir

Cinsel yolla bulaşan klamidya tedavi edilmezse uzun vadede kısırlık veya dış gebeliğe yol açabilir. Hatta doğumda kanaldan geçerken bebeğin gözüne bulaşarak körlüğe neden olabilir. Tedavisi zor değildir.

Nasıl tedavi olacağım?

33 yaşındayım, 7 yıllık evliyim. İdrar yaparken yanma, akıntı problemi ile doktora gittim. Bazı tahliller istedi ve klamidya’ya yakalandığımı söyledi. Bu hastalık nedir? Korunmak ve tedavi olmak için ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, klamidya enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan bir hastalık olup genellikle pek bulgu vermez. Bazen vajinal akıntı ya da idrar yaparken yanmaya neden olabilir. Enfeksiyonun üst genital bölgeye yayılamasıyla, rahim ve yumurtalıkları içine alan ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Hatta uzun vadede kısırlık veya dış gebeliğe bile sebebiyet verebilir.

Haberin Devamı

Hatta doğumda enfeksiyonun varlığı bebeğin doğum kanalından geçerken gözlerine bulaşarak fark edilmemesi halinde körlüğe bile yol açabilir. Korunmak, enfeksiyonu taşıdığı bilinen kişiyle ilişkiye girmemek ya da kondom kullanmakla olabilir. Tedavisi antibiyotiklerle epey kolaydır. Partnerin de tedavi edilmesi gerekir. Tedavi süresince 7 gün ilişkiye girilmemelidir.

Akıntı ve kaşınma oluyor

İlişkiden sonra 15-20 dakika yatmama rağmen vajinamda akıntı ve kaşınma oluyor. Ama bu her ilişkiden sonra oluyor. Yeni evliyim. Bu gebe kalmama engel olacak bir durum mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eğer gebe kalmak için ilişki sonrası 20 dakika yatıyorsanız, yapılan çalışmalarda ilişki sonrası ayağa kalkmayan kadınlarda gebelik daha fazla olur diye bilimsel bir gerçeklik bulunmamaktadır. Dolayısıyla ilişki bittikten sonra vajen içini temizlemeden sadece dış dudakları suyla yıkayın ardından mutlaka kurulayın. Vajende kaşıntı daha çok mantar enfeksiyonlarından olur. Bu durum da gebe kalamama nedeni değildir.

Kan pıhtısı geliyor

Bir hafta önce ilk gebeliğimi sona erdirdim. Şu an bile ara ara kan pıhtısı ve kan geliyor. Sancım oluyor. Özellikle tuvalet esnasında sıkıntı yaşıyorum. Acaba bu yaşadıklarım normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kürtajdan sonraki ilk 1 hafta içinde giderek azalan, zaman zaman pıhtı şeklinde boşalan kanamalar, kasıklarda ağrı olabilir. Ancak idrarınızı yaparken sorun yaşamamanız gerekir. Size önerim tam idrar tahlili yaptırmanız eğer enfeksiyon varsa bunun için gerekli antibiyotiği kullanmanız. Bunun dışında yaşadığınız tüm belirtiler kürtaj sonrası sık gördüğümüz bulgular olup bir sonraki adetiniz gelene kadar hepsi yavaş yavaş kaybolacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder