Opr. Dr. Hande Akbaş Beklemeyin nedenini araştırın
HABERİ PAYLAŞ

Beklemeyin nedenini araştırın

Haberin Devamı

Gebe kalan ve çocuğunu çeşitli nedenlerle kaybeden kadınlar, tekrar hamile kalamadıklarından yakınıyorlar. Böyle durumlarda araya giren başka bir sorun mu var diye doktora başvurun ki anne olmak için zaman kaybetmeyin

Gebe kalamıyorum

26 yaşındayım 2015 Ocak’ta 8 haftalık bebeğimi kaybettim. Kürtaj yapıldı. 1 yıldır hamile kalamıyorum 3 ay önce muayene oldum. Doktor az iltihap dışında bir sorun yok dedi. Eşimin sperm testleri normal. Tekrar doktora başvurmalı mıyım? CEVAP Sevgili okuyucum, normalde rahatlıkla gebe kalabilirken son 1 yıldır gebe kalamadığınıza göre acaba araya giren bir sorun mu var? Beklemek yerine bunun araştırılmaya başlanmasında fayda olacağı düşüncesindeyim. Geçirmiş olduğunuz kürtaja bağlı olarak bir sıkıntı oldu mu? Bunu anlayabilmek adına adet bitiminizde rahim filmi çektirmenizi rahim ve tüplerinizde 1 yılda herhangi bir problem gelişip gelişmediğini araştırtmanızı öneririm. Bir de sizin yumurtalık rezerviniz bu alanda uzman bir hekim tarafından kontrol edilirse ve sorun saptanmazsa o zaman belki bir 6 ay daha kendi kendinize deneyebilirsiniz. Buna rağmen gebelik gelişmiyorsa o zaman belki aşılama gibi daha sonraki adımlara geçilebileceği düşüncesindeyim.

Sarı renkte akıntım oluyor


Adetlerim çok düzensiz. İki adet dönemi arasında 6-9 gün oynuyor. Bu normal mi? Adet dönemlerimin arasında sürekli sarı renkte akıntım var ve adet döneminden önce ve sonra birkaç gün vajinamda kaşıntı oluyor. Doktora gitmeme gerekir mi? CEVAP Sevgili okuyucum, sarı renkli akıntı normalde olmaması gereken bir durumdur. Büyük ihtimalle vajinal bölgede enfeksiyon söz konusu olabilir. Size önerim kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak vajinal bir kültür aldırmanız. Bu sırada jinekolojik bir ultrasona girerek yumurtalıklarınızda herhangi bir kistik oluşum olup olmadığına baktırın. Eğer ultrason sırasında adet gecikmelerinizi açıklayacak bir sorun tespit edilmezse o zaman doktorunuz sizden gecikmeye neden olabilecek bazı hormonlara kanda bakılmasını isteyecektir. Böylece her iki şikayetinizden de kurtulacak tedavi başlanabilir.

Kaç kilo alabilirim?

25 yaşındayım, 10 haftalık hamileyim. Gebelikte ideal kilo alımı ne kadar olmalıdır? CEVAP Sevgili okuyucum, tipik olarak, gebe bir kadın hamile olmayan bir kadına kıyasla günde 300 kalori daha fazla almalıdır. Toplamda da 10-15 kilo alarak gebeliğinizi tamamlamanız en ideali olacaktır. İkiz veya daha fazla sayıda bebek için tabii ki kilo alımı da daha fazla olmalıdır. Tekiz gebeliklerde 15 kilonun üstünde her türlü gebelik komplikasyonlarında belirgin artış olduğu saptanmıştır. Bu sebeple hamilelikte bilinçli beslenmek çok önemlidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder