Opr. Dr. Hande Akbaş Beklemeyin, sorunun kaynağı bulunsun
HABERİ PAYLAŞ

Beklemeyin, sorunun kaynağı bulunsun

Kendi kendine gebe kalan ve çocuğu çeşitli nedenlerle alınan kadın, yeniden hamile kalamamaktan yakınıyor. Böyle durumlarda araya giren başka bir sorun mu var diye doktora başvurmak gerekir ki anne olmak için zaman kaybetmeyin.

Hamile kalamıyorum

28 yaşındayım. 2019’da 8 haftalık bebeğimi kaybettim. Kürtaj yapıldı. Bir yıldır hamile kalamıyorum. Doktorum iltihap dışında bir sorun yok dedi. Eşimin sperm testleri normal. Tekrar doktora başvurmalı mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, normalde gebe kalabilirken son 1 yıldır gebe kalamadığınıza göre acaba araya giren bir sorun mu var? Kürtaja bağlı sıkıntı oldu mu anlamak için adet bitiminizde rahim filmi çektirin. Yumurtalık rezerviniz bu alanda uzman bir hekim tarafından kontrol edilirse ve sorun saptanmazsa o zaman belki bir 6 ay daha kendi kendinize deneyebilirsiniz. Buna rağmen gebelik yoksa o zaman aşılama gibi daha sonraki adımlara geçilebileceği düşüncesindeyim.

Haberin Devamı

Sarı renkte akıntım oluyor

Adetlerim çok düzensiz. İki adet dönemi arasında 6-9 gün oynuyor, normal mi? Adet arasında sürekli sarı renkte akıntım var ve vajinamda kaşıntı oluyor. Doktora gitsem mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sarı renkli akıntı normalde olmamalı. Büyük ihtimalle vajinal bölgede enfeksiyon söz konusu olabilir. Size önerim kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak vajinal kültür aldırmanız. Bu sırada ultrasona girerek yumurtalıklarınızda kistik oluşum olup olmadığına baktırın.

Eğer ultrason sırasında adet gecikmelerinizi açıklayacak bir sorun tespit edilmezse o zaman doktorunuz sizden gecikmeye neden olabilecek bazı hormonlara bakılmasını isteyecektir. Böylece her iki şikayetinizden de kurtulacaksınız, tedavinize başlanabilecektir.

Gebelik testi yaptım

Adetim 22 gün gecikti. İki gün önce kahverengi akıntı geldi. 2 gün ara ara geldi ama adet görmedim. Bir aydır ilişkiye girmedim, toplam 3 kere gebelik testi yaptım, negatif çıktı. Acaba adet görmememin sebebi nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle kanda gebelik hormonu baktırın. Bazen idrarda gebelik testleri yalancı negatiflik gösterebiliyor. Eğer kan testinizde gebelik yoksa, o zaman bir kadın doğum uzmanına giderek muayene olmanızı öneririm. Bazen yumurtalık kistleri kadında adet gecikmesine yol açabilmektedir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder