Opr. Dr. Hande Akbaş Bekleyerek vakit kaybetmeyin
HABERİ PAYLAŞ

Bekleyerek vakit kaybetmeyin

Adet düzensizliği, yumurtlamanızın zamanında olmadığını gösterir. Bunu yoluna koymak için beklerken, yaşınız da ilerliyor. Yumurtalık rezerviniz tamamen tükenmeden konunun uzmanı bir doktora başvurun.

İleri hareket düşükmüş

1 yıla yakındır bebek istiyoruz, olmadı. Eşimle doktora gittim. Eşimin sperm sayısı 8 milyon. İleri hareket düşük. Sonuçları size yolluyorum. Sperm sıvılaşmıyormuş. Doktor tedavisinin olmadığını söyledi. Bu sorunu nasıl aşabiliriz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, mililitrede 15 milyonun altında olan sperm sayısı doğal yollarla gebe kalabilme ihtimalinizi azaltır. Size kimse asla gebe kalamazsınız diyemez. Ama doğal yolları denerken sizin yumurtalık rezerviniz azalır. Böylece tüp bebekle olan gebelik şansınızı da azaltmış olursunuz.

Haberin Devamı

Üstelik eşinizin ileri hareketli sperm sayısının da düşük olduğu söylenmiş. Size önerim vakit kaybetmeden üreme tıbbı alanında uzman bir hekimle görüşmeniz ve daha ileri yöntemlere başvurmanızdır.

Karnım ağrıyor

İlk denememe kasım ayında başladım. OHSS riskinden dolayı embriyolar donduruldu. Birkaç gün sonra dondurulmuş embriyo transferi yapıldı. Şu an karın ağrım var ve adet olacakmış gibi hissediyorum. Daha önce 3 dış gebeliğim ve 2 düşüğüm var. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, daha önce yumurtalıklarınızda aşırı uyarılma sendromu denilen OHSS geliştiğine göre yumurta rezervinizle ilgili bir sorun yaşadığınızı düşünmüyorum. Dış gebelik hikayesine baktığımda sorun büyük ihtimalle tüplerinizden kaynaklanıyor.

Umarım tüplerinizdeki bu sorun laparoskopiyle değerlendirilmiş ve gereken müdahaleler yapılmıştır. Aksi taktirde dış gebeliğin tekrar oluşma riski devam eder. Eğer vaktiyle gereken önlem alındıysa dış gebelik açısından korkmayın. Kasık ağrınız embriyolar tutunmamış, adet olacağınız için de oluyor olabilir.

Ya da gebelik sırasında gaz gibi şikayetlere bağlı gelişmiş olabilir. Sırf kasık ağrısına bakarak şu an için olumlu veya olumsuz bir şey söylemek pek mümkün değil. Doktor kontrolünde kaldığınız sürece bir sorun yaşayacağınızı sanmıyorum.

Haberin Devamı

Düzenli adet görmüyorum

Dört yıllık evliyim. Hiç hamile kalmadım. Çocuk istiyorum ama adetlerim düzensiz. İlaçsız adet göremiyorum. Kilom var, veremiyorum. Yıllardır hiç kendiliğimden adet görmedim. Bu ay gebe kalmış olabilirim diye umutluyum. Ne dersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 4 yıl uzun bir süre. Bebek istiyorsanız vakit kaybetmeden üreme tıbbıyla uğraşan bir hekime başvurun. Zaten adet düzensizliğiniz olması yumurtlamalarınızın vaktinde olamadığının bir göstergesi.

Beklerken bu sefer de biyolojik saatiniz ilerlediğinden yumurta rezervinizi kaybetme riskiniz var. Tüm bunlara rağmen bu ay hamile kaldığınızı düşünüyorsanız bunu anlamanın en kolay yolu kanda bhcg denilen gebelik testini yaptırmaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder