Opr. Dr. Hande Akbaş Belirti vermeyebiliyor
HABERİ PAYLAŞ

Belirti vermeyebiliyor

Cinsel ilişkiyle bulaşan HPV virüsü nedeniyle oluşan siğiller bazen belirti vermez. Ne zaman direnciniz düşer, siğil ya da bu virüs bazı tipleriyle rahim ağzı kanseri olarak ortaya çıkar. Siğillerin kanserleşme riski yoktur ama yayılabilirler.

Bebek istiyorum

30 yaşındayım. 3 ay önce kızamıkçık mikrobundan dolayı 7 haftalık bebeğimi kaybettim. Doktorum, 3 ay gebe kalmamam gerektiğini söyledi. Yeniden bebek istiyorum. Doktor mikrobu yok etmek için ilaç vermedi. Ne zaman hamile kalmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kızamıkçık virüsü fetus üzerine çok zaralı etkileri olan bir virüstür. Gebeliğinizin devam etmesi halinde bebeğinizde birçok sakatlık meydana gelebilir. Gebeliğinizi sonlandırmanız yerinde olmuş. Bu virüs alındıktan sonraki 6 ay içinde tam olarak bağışıklık gelişmemiş olacağından bu süre içinde kesinlikle hastanın gebe kalması önerilmez. Bu mikrop bir virüs olduğu için ona karşı etkili bir ilaç yoktur. Virüsün aşısı mevcuttur ama siz hastalığı geçirmiş olduğunuz için aşı olmanızın da artık anlamı kalmamış, gebe kalmadan önce yaptırsaydınız anlamlıydı. Zaten bu dakikadan itibaren vücudunuz kızamıkçık virüsüne karşı doğal bağışıklık kazanmış durumdadır.

Haberin Devamı

Nereden bulaştı?

42 yaşındayım, evlenmedim. Genital bölgemede 5-6 adet siğil çıktı, yaktırdım. Bu siğiller bana nereden bulaştı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, siğiller genellikle HPV virüsü tarafından oluşur ve bu virüs sıklıkla ilişki yoluyla geçer. HPV virüsü vücuda bir kez girdikten sonra hemen bulgu vermese bile sessiz olarak sizinle yıllarca yaşayabilir. Bağışıklık sisteminizin düştüğü zamanda da aktif hale gelerek siğil ya da bazı tipleriyle rahim ağzı kanserine neden olabilir. Siğiller kanserleşmez. Ama yayılmaya meyilli olduklarından daha fazla ilerlemeden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanızı öneririm.

Ağrım çok şiddetli

25 yaşındayım. Çok şiddetli adet sancısı çekiyorum, adet görmeme 10 gün kala sancılarım başlıyor. 1 yıllık evliyim, doğum kontrol hapı kullanıyorum. Bu ağrımın nedeni ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol hapı kullanmanıza rağmen şiddetli ağrılarınızın olması mutlaka araştırılması gereken bir durum. Ultrason yapılmalı hatta gerekirse pelvik MR çekilerek sebebi anlaşılmalı. Bu ağrınızın sebebi endometriozis denilen çikolata kisti olabileceği gibi, rahim dışı kaynaklı başka bir sorun da olabilir. Sizi muayene etmeden ve birtakım radyolojik görüntülemeler yapılmadan nedeni söyleyebilmek mümkün olmaz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder