Opr. Dr. Hande Akbaş Bir yıl dolana kadar korunun
HABERİ PAYLAŞ

Bir yıl dolana kadar korunun

Mol gebelik bir kez görüldüyse tekrarlayabilir. Doktor tedavi bitene yani 1 yıllık süre tamamlanana kadar size korunmanızı önerir. Tavsiyelerine uyun ki sorun yaşamayın.

Şiddetli kaşıntım var

19 yaşında kızım. Genital bölgede geceleri şiddetli kaşıntı oluyor. Bu kaşıntı yüzünden uyuyamıyorum. Bu kaşıntının nedeni ne olabilir ve ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genital bölgede kaşıntıya neden olabilecek başta mantar veya cilt hastalıkları dahil birçok hastalık olabileceği için kadın hastalıkları ve doğum uzmanına giderek muayene olmanızı öneririm. Bakire olmanız muayene olmanıza engel değildir. Doktorunuza bu durumu söylerseniz kendisi size ona göre yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı

Hormonlar düzelmiş midir?

31 yaşındayım, 3 yıllık evliyim. Mol gebelik geçirdim, 10 aydır ilaç kullanıyorum. Doktor 1 yıl tedavi demişti ama ben bıraktım. Bir sorun olur mu? Acaba hormonlarım düzeldi mi? Ne zaman hamile kalabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, mol halk arasında üzüm gebeliği diye bilinen bir durum. Yumurta ile spermin döllenme aşamasında oluşan genetik hata nedeniyle meydana gelir ve yaklaşık 1000 gebeliğin 1’inde ortaya çıkar. Bir kez ortaya çıktıysa ileri gebeliklerde tekrarlama riski vardır. Doktorunuz 1 yıl süre tamamlanana kadar gebe kalmanızı önermemiştir. Siz korunmayı bırakmakla doğru yapmamışsınız. Mol gebelikte hormonlarda anormal durum yoktur. Mühim olan mol gebelik yaşamamanız.

3 kez test yaptım

Adet 22 gün gecikti. iki gün önce kahverengi akıntı geldi. İlişkide korunduk. 1 aydır ilişkiye girmedim, 3 kere gebelik testi yaptım, negatif çıktı. Acaba adet görmememin sebebi nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kanda gebelik hormonu baktırın. Bazen idrarda gebelik testleri yalancı negatiflik gösterebiliyor. Eğer kan testinizde gebelik yoksa, o zaman bir kadın doğum uzmanına giderek muayene olmanızı öneririm. Bazen yumurtalık kistleri kadında adet gecikmesine yol açabilmektedir.

Hayat boyu kullanacak mıyım?

50 yaşındayım, 2 yıl önce menopoza girdim. Doktorum biraz erken olduğunu söyledi. Hormon tedavisine başladı. Bu sürede sorunum olmadı. Hayatımın sonuna kadar bu ilaçları alacak mıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, günümüzde hormon ilaçlarını ancak hasta 40 yaşından önce menopoza girdiyse ya da menopoza geçişte ciddi ateş basması, terleme gibi şikayetleri olduysa, kısa dönem kullanıyoruz. Çalışmalar bu tür hormon kullanımının meme kanseri riskini artırdığı yönünde. Tercih edeceksek de kısa süreli olması büyük önem taşır. Size önerim kadın doğum muayenenizi yaptırmanız, mamografi ve meme ultrasonunu atlamamanız, 2 yıl olduğu için de artık yavaş yavaş bu hormonları kullanmayı bırakmanız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder