Opr. Dr. Hande Akbaş Bir yıl içinde adet kanaması başlar
HABERİ PAYLAŞ

Bir yıl içinde adet kanaması başlar

Doğum yapan kadının bebeğini emzirse bile en geç 1 yıl içinde adet görmesi gerekir. Çünkü emzirmenin gebelikten koruduğunu düşünüp korunmayan ve bu sürede gebe kalan çok kadın var. Doktora başvurun.

Hamile miyim?

28 yaşındayım. 2 ay önce spiralimi çıkarttım, hamile kalamadım. Adetim 10 gün sürüyor. Bu kez 2 gün kanama oldu, sonra lekelenme başladı. 5 günde bitti. 10’uncu gün ilişkide leke geldi. Acaba hamile kalmış olabir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kanda gebelik testi yaptırmadan gebe olup olmadığınız anlaşılamaz.

Haberin Devamı

Adet görmedim

34 yaşındayım. Doğum yapalı 1 yıl oldu, adet görmedim. Tüplerim bağlandı, etkisi olabilir mi? Bu normal mi yoksa doktora gitmeli miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüplerinizin bağlanmasıyla adet görememeniz arasında bağlantı yok. Bir yıldır aktif olarak bebeğinizi emziriyorsanız buna bağlı olarak görememiş olabilirsiniz. Genellikle doğum sonrası kadın emzirse bile 1 yıl içinde adet görmesini bekleriz. Yapılan en büyük hata emzirmenin gebelikten koruyucu etkisi olduğunun zannedilmesidir. Oysa emzirme kesinlikle hamilelikten korumaz. Bir doktora başvurarak hormonlarınıza baktırmanız iyi olur.

Çocuk istiyoruz

29 yaşında 2 senelik evli kadınım. 1 yıl önce kasıklarımda sancı, vajina içi ve dışında korkunç bir kaşıntı oldu. Bu yüzden doktora gittim. Doktor, idrar yollarımda iltihap ve mantar olduğunu söyledi. İlaç tedavisi gördüm. Şimdi yeniden aynı sıkıntıları yaşıyorum. Biz eşimle çocuk sahibi olmaya karar vermiştik. Acaba bu durum çocuk sahibi olmamıza engel olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kadınlarda gerek mantar gerekse idrar yolları enfeksiyonunu sıklıkla görürüz. Bu durum kesinlikle kısırlık yaratmaz. Şu anda aynı sıkıntıları yaşamaya başladıysanız hemen tam idrar tahlili ve idrar kültürü yaptırarak sonuçlarla bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olmanızı öneririm. Bir an önce gerekli tedavi başlatılmazsa enfeksiyon böbreklerinize kadar ilerleyebilir.

Anneliğe engel mi?

30 yaşındayım, 6 yıllık evliyim. Dört yaşında çocuğum var. Bugüne kadar hep eşim korundu. Sağlık sorunum yok. Doğum kontrol hapı kullanmak istiyorum. Ama yeniden çocuk sahibi olmak istersem bu haplar hamile kalmamı engeller mi? Bir de nasıl kullanayım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları kısırlık yapmaz. Ama mutlaka bir uzman gözetiminde kullanılmalıdır. Başlamadan önce mutlaka jinekolojik muayene olmalı, kullanıma uygun olduğunuzdan emin olmalısınız. Her şey uygunsa bile 1-1.5 yıllık periyotlarda kullanıp birkaç ay ara verip tekrar devam etmenizi ve toplam 10 yıldan daha uzun kullanmamanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder