Opr. Dr. Hande Akbaş Birkaç günden uzun sürdüyse
HABERİ PAYLAŞ

Birkaç günden uzun sürdüyse

Vajina bölgesinde ağrılı şişlikler sivilce ya da kıl dönmesidir. Birkaç günden uzun sürdüyse uzmana gidin. O bölgedeki salgı bezlerinin iltihabı, uçuk ya da siğiller nedeni olabilir.

Yanma artıyor

40 yaşında, 5 yıllık evli kadınım. İki yıldır idrara çıkarken vajinam yanıyor. İlişkiye de giremiyorum. Adet yaklaştıkça yanma artıyor. Arada akıntım oluyor. Kadın-doğum uzmanı “Yara var” dedi. Bir sene önce dondurdum. Üroloji uzmanı “Enfeksiyon” dedi. Doğum yapmadım. Bazı uzmanlar, yarayı dondurmazsam erken doğum ve düşük riski olduğunu söylüyor. Bir kısmı da yara dondurulursa floranın bozulacağını anlatıyor. Bana bir yol gösterir misiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim ağzında yara var dedikleri şey aslında kadınlarda uzun süren vajinal enfeksiyonların tedavi edilmemesine bağlı oluşuyor. Sizden smear alındıysa ve temiz çıktıysa, eşinizle ilişki sonrası herhangi bir kanama yaşamıyorsanız, rahim ağzınıza gereksiz bir müdahalede bulunulmasına izin vermeyin. Yara ile erken doğum ya da düşük arasında hiçbir bağlantı yoktur.

En önemli yaklaşım enfeksiyonu gidermek olacaktır. Bir de bu kadar ağrılarınızın arkasında endometriozis denilen yaygın pelvik ağrı yapan bir durum olabilir. Üreme tıbbı konusunda uzmanlaşmış bir kadın doğum hekimine başvurarak onun da fikrinizi almanızı öneririm.

Kızarıklık ve ağrılı şişlik var

24 yaşındayım. Dünden beri vajinaya yakın bölgemde hassasiyet gösteren, kızarıklık, ağrılı bir şişlik bulunmakta, pek önemsemedim ama arkadaşım beni korkuttu sizce ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kadınlarda vajina bölgesinde ağrılı ufak şişliklerin en sık sebebi sivilce ya da kıl dönmesidir. İkisi de zararsız olup kendiliğinden geriler. Ancak şişlik birkaç günden uzun süredir devam ediyorsa o zaman bir uzmana başvurmanızı öneririm. Çünkü bazen o bölgede bulunan bartolin adını verdiğimiz salgı bezlerinin iltihabı, genital herpes denilen uçuklar ve siğiller de ağrılı şişliklerle ortaya çıkabilir.

İlişkiye girebilir miyim?

29 yaşındayım, 14 haftalık gebeyim. Hamilelik sırasında korkmadan cinsel ilişkiye girebilir miyim? Bebeğim için hangi pozisyon güvenli?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, hamileliğiniz sırasında; bebeğinizin eşi aşağıdaysa, rahim ağzınızın yetersizliği varsa veya sebebi açıklanamayan kanamalar oluyorsa, kesinlikle ilişkiye girmeniz yasaktır. Bu durumlar dışında hamilelikte cinsel ilişki yaşamanızda sakınca yoktur.

Gebeliğin ilk iki 3 trimesterinde (3 aylık dönem) hangi pozisyonda rahat ediyorsanız onu uygulayabilirsiniz. Ancak son 3 ayda sizin altta kalacağınız pozisyonları önermemekteyiz. Keza tansiyonunuz düşebilir, göz kararması, bulantı hissi yaşayabilirsiniz. Sizin üstte olduğunuz ya da yan durduğunuz pozisyonlar daha güvenilir olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder