Opr. Dr. Hande Akbaş Boş yere hormon kullanmayın
HABERİ PAYLAŞ

Boş yere hormon kullanmayın

Bebek sahibi olmayan kadına önce bazı tahliller yapılıyor ve mutlaka rahim filmi çekiliyor. Rahim filmi çektirmeden yumurta büyütme ya da çatlatma için ilaçlar verirseniz yanlış olabilir. Çünkü tüpler tıkalıysa bu hormonlar boşu boşuna kullanılmış olur.

Neden adet görmüyorum?

27 yaşındayım, 3 ay önce doğum yaptım. 40 gündür adet görmüyorum. Mide bulantısı, baş dönmesi ve karın ağrısı çekiyorum. Ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum sonrası adet düzensizliği, emziriyorsanız görülebilir. En sık yapılan hata emzirmenin gebelikten koruyucu olduğudur. Böyle yanlışlıkla hamile kalan birçok kadın vardır. Sizin öncelikle kanda gebelik testi yaptırmanızı ve hamilelik durumu olup olmadığını ortaya çıkartmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Sağlıklı bir hanımda bulantı, karın ağrısı ve baş dönmesi gibi şikayetler en sık gebelikte görülür. Gebelik yoksa doğumunuzu yaptıran hekime başvurun. Jinekolojik bir sorun yoksa o zaman mide ve bağırsak sistemi muayenesi için bir iç hastalıkları uzmanının fikrini almanız iyi olur.

Hangisi doğru?

32 yaşındayım. 5 yıllık evliyiz. Altı aydır gebelik deniyoruz. Doktora gittim, tahliller temiz. Bana rahim filmi çekilmedi. İki sefer yumurta çatlama iğnesi yapıldı. İlk iğnede kist oluştu, 2 ay hap içtim. Doktora gitsem mi, 1 yılı doldursam mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 5 yıl nasıl korundunuz? Doğum kontrol ilacıyla mı? Geri çekilme gibi basit yöntemler kullandıysanız, size önerim eşinizin spermine ve sizin rahim filminize bakılması. Ayrıca yumurta büyütme veya çatlatma gibi ilaçların rahim filmi çekilmeden veya sperme bakılmadan kullanılmasını önermeyiz.

Keza tüpleriniz kapalıysa ya da eşinizin spermlerinde sorun varsa bu hormonları boşuna kullanmış olacaksınız. Bence beklemek yerine üreme tıbbı uzmanına başvurarak bir an önce eksik tahlillerinizi de tamamlamalı ve ne yapılması gerektiğiyle ilgili fikir almalısınız.

Neden kanama oluyor?

İki ay önce doktora gittim, 4 aydır kanamam vardı. Pataloji sonucuna göre bana ilaç yazdı. Şimdi kanamam yok, bu kez de olmasını bekliyorum ama olmuyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 4 aylık kanamanız sonrası herhangi bir kötü durum ekarte edilmek üzere size biyopsi yapılması doğru olmuş. Patoloji sonucunuzu tam ifade etmemişsiniz, sadece miktarını yazmışsınız, tanı kısmı önemli.

Haberin Devamı

Bunu mutlaka doktorunuz görerek size hormon tedavisini başlamıştır. Bu sebeple hekiminize danışmadan hiçbir şekilde ilacı kesmeyin hatta adet görmüyorsanız doktorunuza yeniden gidin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder