Opr. Dr. Hande Akbaş Çikolata kisti tüp ve yumurtalıkları etkiliyor
HABERİ PAYLAŞ

Çikolata kisti tüp ve yumurtalıkları etkiliyor

Çikolata kisti nedeniyle hamile kalamayan kadınlara detaylı araştırma şart. Öncelikle çikolata kisti yani endometriozisin hangi evrede olduğu tespit edilmeli, yumurtalık ve tüpleri ne boyutta etkilediği ortaya çıkarılmalı.

Anne olur muyum?

34 yaşında ve evliyim. Geçtiğimiz yıl kolon kanseri tanısı ile ameliyat oldum. Düzenli olarak kontrollerimi yaptırıyorum. Acaba benim annem olmamda sakınca var mı? Normal doğum yapabilme şansım var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle geçmiş olsun. Burada bilmemiz gereken, kanser erken evrede yakalanarak cerrahi yöntemle tamamen giderildi mi yoksa ardından birkaç kür kemoterapi almanız gerekti mi? Kemoterapi aldıysanız yumurtalık rezervinizi görmeliyiz.

Haberin Devamı

Keşke kemoterapi öncesi yumurtalarınızın dondurulması size önerilmiş olsaydı, şu anda bu tür bir kaygı yaşamayacaktınız. Ayrıca sizi takip eden genel cerrah ve medikal onkoloğa da gebe kalma konusunda hazır olup olmadığınızı da danışmalısınız.

Çikolata kisti tüp ve yumurtalıkları etkiliyor

3 yıldır bebeğim olmuyor

26 yaşındayım ve 6 ay iki ilaç kullandım ama gebe kalamadım. Bende polikistik over olduğunu söylediler. Geçen ay doktorum çikolata kisti olduğunu söyledi ve “Artık size tüp bebek öneririm” dedi. Öyle mi yapmalıyım? 3 yıldır bebeğim olmuyor. Bana yol gösterin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç olmasına rağmen 3 yıldır gebe kalamamanızın detaylı araştırılması gerekir. Adetleriniz düzenliyse tek başına polikistik over sendromunun buna neden olacağını düşünmüyorum. Çikolata kisti (endometriozis) esas sebep olabilir.

Sizi görüp muayene etmeli ve endometriozisin hangi evrede olduğunu yumurtalık ve tüplerinizi ne boyutta etkilediğini anlamaya çalışmalıyız. Bu arada eşinizin de sperm durumu önem taşır. Bunlardan sonra sizin için en doğru tedavinin tüp bebek mi yoksa başka bir yöntem mi olduğuna ancak bu şekilde karar verebilir.

Zayıfladım ama gebe kalamadım

32 yaşındayım, 4 yıllık evliyim. Bebek istiyoruz ama olmuyor. Polikistik overim var doktor kilo verirsem hamile kalabileceğimi söyledi. Kilo verdim. Ama yine de gebe kalmadım. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kilo vermek polikistik over sendromunda çok olumlu ama tek başına yeterli değil. Adetleriniz hormonal dengesizliğe bağlı olarak düzene girmediği sürece yumurtlama gerçekleşmeyeceğinden gebelik elde etmeniz mümkün olmaz. Fazla vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Ayrıca tek sorun polikistik over sendromu olmayabilir. Bu konuda bir uzman tarafından rahim ve tüpleriniz de incelenmeli, eşinizin sperm durumuna da mutlaka bakılmalı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder