Çikolata kistinin ilerlemesi engellenmeli

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Çikolata kistleri tedavi edilmezse menopoza kadar ilerliyor, kadının doğurganlığını etkileyebiliyor. Bu kistler ameliyat edilseler bile tekrarladıkları için mutlaka ilaç verilerek büyümesi engellenmeli.

Ameliyat oldum

31 yaşındayım, geçen yıl kist ameliyatı oldum. 5.5 santimlik bir çikolata kistiydi. Doktor ameliyattan sonra doğum kontrol hapı vermedi. Altı ay sonra kontrole gittim. İki tane kist çıktığını öğrendim. Doktor doğum kontrol hapı verdi ve 2 sene kullanmamı istedi. Seneye yaza evleneceğim. Bu ameliyat, hap kullanmam gibi nedenlerle hamile kalma şansım düşük mü?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ameliyata bağlı yumurtalık rezerviniz azalmış olabilir. Sonrasında tekrarlama riskini azaltabilmek adına ilaç kullanmış olsaydınız o zaman belki bu yeni kist gelişmezdi. Önerim kesinlikle hamile kalmayı planlayıncaya engelleyici ilaçlardan birine başlamanız. Biz tüp bebekle de uğraşan uzmanlar olarak gerekmedikçe çikolata kistlerinin cerrahi olarak çıkarılmasına karşıyız. Çünkü bu ameliyatlar hastanın mevcut rezervini yitirmesine de sebep oluyor. Hele bir de bu ameliyat bu alanda deneyimli ellerde yapılmazsa hasta menopoza bile girebiliyor. Mutlaka düzenli olarak doktor kontrolüne gitmenizi öneririm.

Mantar tekrar ediyor

Altı ay önce kaşıntı ve yanma için doktora gittim. Mantarmış ve iyi bir tedaviyle iyileşirmiş. Kendime dikkat ediyorum ama belirtiler tekrar ediyor. Fitil ve krem kullanıyorum. Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sık tekrarlayan vajinal enfeksiyonlarda ben mutlaka kültür alınmasını, etkenin ve hassas olduğu ilaçların bu yolla tespit edilip ondan sonra tedavi edilmesini uygun bulmaktayım. Bir de mantar enfeksiyonları genellikle fırsatçı enfeksiyonlar olarak kabul edildiğinden sıkça tekrar etmesinin altında demir eksikliği, şeker gibi hastalıklar yatabileceğinden mutlaka bir check up yaptırmanızı öneririm.

Erken doğum olur mu?

28 yaşındayım, ilk hamileliğim. Bebeğimin beslendiği damarlardan biri tıkalıymış. Doktorum bebekte zeka gelişimini etkileyebileceğini ve erken doğum yapabileceğimi söyledi. Ne yapabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bebeğinizi besleyen damarların akımında sıkıntı varsa, bu durum en çok bebeğinizin gelişimini olumsuz etkiler ama zekasını etkilemez. Bebeğin gelişimi durur, suyu azalırsa onu kaybetme riski ortaya çıkacağı için erken doğum gerekebilir. Damardaki akım problemi arttığında bebeği anne karnında da kaybetme riski var. Doktorunuza sık sık kontrole gitmenizi ve plasentadan bebeğe geçen kan akıyakın takip ettirmenizi öneririm.

Yazarlarımızdan

23 Kasım 2020, Pazartesi 08:23
23 Kasım 2020, Pazartesi 08:17
Sıradaki haber yükleniyor...
holder