Opr. Dr. Hande Akbaş Çocuk için önce adetler düzene girmeli
HABERİ PAYLAŞ

Çocuk için önce adetler düzene girmeli

Çocuk sahibi olmak isteyen kadında öncelikle adetler düzenli olmalı ki yumurtlama gerçekleşsin. Eğer düzensizse hamile kalmadan önce kadın doğum uzmanına başvurun, tedavi başlasın.

Gebe kalabilir miyim?

30 yaşındayım, 17 yaşından beri polikistik overim var, düzensiz adet görüyorum. 2 yıldır evliyim, hep korundum. Bebek istediğim için doktora gittim, testler yaptırdım. Adetimin ikinci gününde yapılan testlerin sonuçlarını yazıyorum. Gebe kalabilir miyim? Nasıl bir tedavi önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet düzensizliği ve hormon değerleriniz polikistik over sendromu olabileceğinizi düşündürüyor. Ama bu tanı ancak hastanın klinik değerlendirmesiyle mümkün olabileceğinden öncelikle üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekime başvurmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Adet düzensizliğinizin olması yumurtlamanızın her ay gerçekleşmediğinin bir göstergesi. Eğer çocuk istiyorsunuz öncelikle adetlerinin düzene sokulabilmesi için bir uzman yardımı almanız gerekir. Ama bu kadar beklemek istemiyorsanız o zaman yardımcı tanı yöntemleriyle gebe kalabilirsiniz.

Her hafta kanamam oluyor

27 yaşındayım, düzensiz adet görmem. İki aydır her hafta kanamam oluyor. Nedeni nedir? 5 yıl önce spiral taktırmıştım. Acaba nedeni bu mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşı genç olan bir kadında düzensiz adet kanaması varsa ve spiral ile korunuyorsa kanamanın sebebinin ilk olarak spiral olduğu akla gelir. Size önerim bu kadar yoğun kanamanız oluyorsa öncelikle spirali çektirmeniz. Çektirdikten bir süre sonra sadece takip edin. Kanamalarınız durmuş ve düzeni eskiye dönmüşse o zaman spiralden kaynaklanmış olduğu kesinleşecektir.

Ancak kanama halen devam ediyorssa o zaman rahim içinden biyopsi almak ve hormonlarınızda problem var mı daha ileri araştırma yapmak gerekecektir. Spiral çekildikten sonra adetleriniz normale dönerse korunma amacıyla herhangi bir sakıncalı durum yoksa doğum kontrol ilacıyla korunmanızı öneririm.

Kanama geçer gibi oluyor

32 yaşındayım. 57 gün önce sezeryan ile ilk doğumumu yaptım ama kanamam azar azar devam ediyor. Bunun dışında ağrı ya da başka bir şikayetim yok. Kanama bazen geçer gibi oluyor, 1-2 gün sonra yeniden başlıyor. Adet kanaması gibi değil. Acaba bu durum normal midir?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, lohusalık döneminde kanama genellikle ilk 1-2 hafta devam eder. Sonrasında giderek renk açılarak kanamanın durması beklenir. Nadiren sezaryen sonrası içeride bebeğin eşi veya zarlarına ait parçalar kalabilir ve bu durumda hastanın kanaması hiç gerilemez. Bu sebeple doğumu yaptıran doktorunuza tekrar başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder