Opr. Dr. Hande Akbaş Daha güvenli yöntemler seçin
HABERİ PAYLAŞ

Daha güvenli yöntemler seçin

Ertesi gün hapının kullanımına çok zorda kalınmadıkça sıcak bakmıyoruz. Çünkü ilacın en sık görülen yan etkisi adet düzensizliği. Ayrıca her alındığında gebeliği engellemiyor. En doğrusu güvenilir bir doğum kontrol yöntemi seçmeniz.

Kürtaj yüzünden mi?

İsteğe bağlı kürtaj oldum. 25 yaşında, 2 çocuk annesiyim. Kürtaj olalı 2.5 ay oldu. Yumurtlama dönemimde kahverengi çamur gibi 3-4 gün süren akıntım oluyor. Kürtajdan önce olmazdı. Ne olur yardım edin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, muayene olup herhangi bir enfeksiyon olup olmadığını kontrol ettirin. Ultrasonda da rahim içinde herhangi bir parça kalmadığı görülürse endişelenecek bir durum görmüyorum. Bazen yumurtlama dönemlerinde kadınlarda kahverengi yumurtlamayı gösteren lekelenmeler olabilir. Bir süre daha takip etmenizi öneririm.

Haberin Devamı

Ertesi gün hapı kullandım

26 yaşında kadınım, 2 yıldır cinsel hayatım var. Ekim’de yumurtlama dönemimde ertesi gün hapı kullandım. Adetim 1 ay gecikti. Kan testinde gebelik yok. Adet söktürücü ile adet oldum. Ardından ikinci kez korunmasız ilişkiye girdim. Yumurtlama dönemim değil diye hap kullanmadım ama hamile miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ertesi gün haplarının en sık görülen yan etkisi adet düzensizliği. Üstelik her ertesi gün hapı kullanıldığında gebelik mutlaka engellenir diye bir durum yok. Kadın hapa rağmen gebe kalabilir. İkinci kez ilacı almamanız iyi olmuş. Ama gebelik riski olduğundan size önerim kanda bhcg testi yaptırmanızdır. Ayrıca her ay bu stresi yaşamamanız açısından size önerim bir doğum kontrol metodu seçmenizdir. Bununla ilgili bilgiyi tüm kadın doğum uzmanı arkadaşlarımdan edinebilirsiniz.

Adetim düzensiz

24 yaşındayım kızım. Son 6 aydır adetlerim düzensiz. Sebepleri nelerdir? Doktora mı başvurmalıyım? Bu düzensizlik çocuğumun olmasını etkiler mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet düzensizliğinin birçok nedeni olabilir. Hormonal bir nedene bağlı olma ihtimali yüksektir. Doktora başvurup muayene olmanız bunun yanında bazı kan testleriyle hormonlarınıza baktırmanız önem taşır. Kız olmanız muayene olmanıza engel değil. İdrarına sıkışık giderseniz doktor karından yapacağı ultrasonla rahatlıkla rahim ve yumurtalıkları görür.

Haberin Devamı

Bazen erken yaşta bile olsa hastada yumurta tembelliği görebiliyoruz. Bunun ileri formlarına erken menopoz deniyor. Böyle bir durum varsa ileride çocuk sahibi olma ihtimaliniz azalır. Bu sadece bir bilgilendirme. Bu tür ihtimalleri göz önünde bulundurarak vakit kaybetmeden doktora başvurmanızı öneriyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder