Opr. Dr. Hande Akbaş Daha güvenli yöntemler var
HABERİ PAYLAŞ

Daha güvenli yöntemler var

Yumurtlama dönemini saptamak için vücut ısısını takip etmek tercih edilmez. Çünkü vücut ısısı her tür dış etkenden etkilenir ve yarım derecelik artışı evdeki dereceyle yakalamak mümkün olmaz.

Tüp bebek yaptırsak mı?

31 yaşındayım. Eşimde morfoloji sıfır çıktı. Hafif varikoseli var ama tek taraflı. Geçen sene boş gebelik geçirdim. 2 yıldır korunmuyorduk. Bir sene geçti, korunmadık ama gebelik yok. Acaba tüp bebek bizim tek şansımız mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tek başına morfolojik bozukluk çok ciddi değilse bir anlam ifade etmez. Sayı ve morfolojik bozukluk buna eşlik etmiyorsa o zaman kendi kendinize hamile kalabilmeniz mümkün olacaktır. Nitekim geçen yıl gebe kalmışsınız. Varikoseli hafif ve ağrı yapmıyorsa bunun için de ameliyat olmasını önermem. Çünkü mevcut morfolojiyi ameliyat değiştirmez. Size önerim kendinize ve eşinize periferik karyotip denilen genetik testi yaptırmanız. Ayrıca rahim filmi görmek hekime faydalı olacaktır. Tüm bunları değerlendirip doktorunuz size yardımcı olur.

Haberin Devamı

Nasıl takip ederim?

3 yıllık evliyim. Çocuk istiyorum, olmuyor. Vücut ısısına göre yumurtlama dönemini takip etmenin mümkün olduğunu duydum. Böyle bir şey var mı? Mümkünse nasıl yapılır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtlamanın hemen öncesinde vücut ısısında yarım derece kadar yükselme olur, doğru duymuşsunuz. Ama biz üreme tıbbı konusunda uzman hekimler genellikle bu yöntemi kullanmaz ve hastalarımıza da pek önermeyiz. Bunun iki sebebi var; birincisi vücut ısısı her türlü dış etkenden etkilenebileceği için bu yöntemin yanılma payı çok yüksektir. İkincisi de yarım derecelik artışı yakalayabilmek evde kullandığımız termometrelerle her zaman pek mümkün olmaz. 3 yıldır çocuk istemenize rağmen olmuyorsa, bence böyle güvenirliliği düşük yöntemlerle vakit kaybetmeyin. Bir uzmana başvurun ki sebebi bir an önce bulup gebe kalmanız sağlansın.

Kanama oluyor

1 yıldır korunmuyoruz. 2 ay önce kimyasal gebelik yaşadım. Birçok doktora gittim, yumurtalık ve hormonlarda sorun yokmuş. Eşim sperm testi yaptırdı, normal. Yumurtlama günlerimde kanama oluyor ve bazen 1 hafta sürüyor. Sizce ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtlama günlerinde bazı kadınlarda leke şeklinde 1 gün süren kanama görülebilir. Ama bu durum kesinlikle 1 hafta sürmez. Jinekolojik bir ultrason yaptırarak rahmin içinde polip, myom gibi yer kaplayıcı ve lekelenmeye neden olabilecek bir yapı var mı mutlaka bakılmasını öneririm. Rahim filmi çekilmediyse çektirmenizi tavsiye ediyorum. Bu filmle de rahim içi ve özellikle tüpleriniz değerlendirilebilir. 2 ay önce hamile kalabilmişsiniz. Panik yapmadan bu tetkikleri yaptırdıktan sonra size yardımcı oluncaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder