Opr. Dr. Hande Akbaş Daha önce dış gebelik varsa sıkı takip şart
HABERİ PAYLAŞ

Daha önce dış gebelik varsa sıkı takip şart

Dış gebelik tekrarlayabilen bir durum, yeniden gebe kaldığınızda doktorunuza başvurmalısınız. Bebeğin doğru yere yerleştiğinden emin oluncaya kadar ilk haftalarda sıkı takip edilmeniz iyi olur.

Kafam çok karıştı

25 yaşındayım, 15 aylık evliyim. Çocuğum olmuyor. Sağ ve sol yumurtalıklarımda 7 santim çikolata kisti var. Doktorlar iki seçeneğim olduğunu söylüyorlar. Ya ameliyat olacakmışım ya da direkt tüp bebek yapacakmışım. Kafam karıştı. Ne olur bana yardımcı olun.

CEVAP

Sevgili okuyucum, çikolata kistleriniz ne yazık ki iki taraflı ve çok büyük olması nedeniyle öncelikle ameliyat olmanızı sonra birkaç ay içinde gebe kalamamanız halinde hemen tüp bebek yaptırmanızı öneririm. Sizi mutlaka üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekimin ameliyat etmesi, operasyonu kapalı yaparak yumurtalık rezervinize zarar vermeden sadece kistleri çıkarması gerekir.

Haberin Devamı

Bu arada endometriozis tüplerinizi de etkilemiş olabileceğinden mutlaka rahim filmi de çektirerek bu konuda bir sorununuz olmadığından da emin olunmalı. Eğer tüplerinizde sıkıntı yoksa yaşınız genç olduğundan ameliyat sonrası 6 ay kendi kendinize çocuk deneyebilirsiniz.

Ancak olmaması halinde mevcut hastalığınızın geri gelmemesi için bir an önce gebe kalmak adına tüp bebek yöntemine başvurmanız en sağlıklı karar olacaktır.

Çocuğum olur mu?

29 yaşındayım. 2 ay önce hamile kaldım ama dış gebelikmiş. Doktorum operasyon yapmadı. Acaba dış gebelik tekrarlar mı? Çocuk sahibi olabilecek miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, dış gebelik nadiren tekrarlayabilen bir durum. Bir daha gebe kaldığınızı öğrendiğinizde doktorunuza başvurmalı ve geçmişte dış gebelik yaşadığınızı belirtmelisiniz. Bebeğin doğru yere yerleştiğinden emin oluncaya kadar ilk haftalarda sıkı takip edilmeniz gerekir.

Dış gebelik çoğunlukla tüplerinde problem olanlarda görüldüğünden, eğer 6-9 ayda tekrar hamile kalamazsanız en doğrusu rahim filmi çektirerek tüplerinizde sorun var mı baktırmanız olacaktır.

Akıntı ve kaşıntı var

24 yaşındayım, bekarım. Bir hafta önce ağır bir solunum yolu enfeksiyonu geçirdim. Doktorum antibiyotik başladı. Genelde akıntım olmazdı ancak 2 gündür beyaz peynir kıvamında akıntı ve aşırı kaşıntı başladı. Kızım ve muayene olamıyorum. Ne yapayım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, uzun süreli antibiyotik kullanımı sonrası sıklıkla vajinal bölgede mantar gelişebilir. Bunu bakirelerde bile görebiliriz. Size önerim bir kadın doğum uzmanına başvurarak muayene olmalı ve mantar olduğunuzu kesinleştirdikten sonra ona yönelik ilaçlara başlamalısınız. Kısa zamanda tedaviye yanıt alacak ve rahatlayacaksınız, merak etmeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder