Opr. Dr. Hande Akbaş Dış gebelik geçirdiyseniz
HABERİ PAYLAŞ

Dış gebelik geçirdiyseniz

Daha önce dış gebelik geçirdiyseniz ve yeniden çocuk sahibi olmak istiyorsanız mutlaka rahim filmi çektirin. Rahim filmindeki durum değerlendirilmeden bir sonraki adıma geçilmemeli. Çünkü dış gebeliğe sebep olan olay diğer tüpü de etkilemiş olabilir.

Yumurta sayısı kaç olmalı?

30 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Önce sebepsiz kısırlık olduğu söylendi. Eşimde varikosel çıktı, ameliyat oldu. FSH değeri 7.5’ti. Bu ay test yaptırdım, sonuç 25 olmuş. 6 folikül vardı, 1’i gelişmiş. 21’inci gün çatlama oldu mu diye bakılacak. Acaba 6 yumurta az mı? Benim yaşımdaki bir kadında bu sayı kaç olmalı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin sperm değerlerini yazmamışsınız. Başlangıçta sebebi açıklanamayan infertilite denildiğine göre o kadar da kötü olmadığı kanaatindeyim. Varikosel ameliyatı hastanın ağrısı yoksa sperm sonuçlarında her zaman ciddi değişiklik yapmayabiliyor. Hatta deneyimsiz ellerde yapıldığında mevcut değerlerin altına inebiliyor. Burada sorunun sizin yumurta rezervinize bağlı olduğunu düşünüyorum. 30 yaşındaki kadında FSH’ın 25 saptanması eğer sonuç doğruysa yüksek. Bu durum rezervinizin çok azaldığını gösteriyor. Bu durumda 6 folikül bile görünmüyor olmalıydı. Önerim üreme tıbbı konusunda deneyimli bir uzmana başvurarak ultrason yaptırmanız. Gerçek rezervinizin ne olduğunu anlamanız şart. Eğer gerçekten rezerviniz, 25 olan FSH değerinizle uyumluysa tüp bebekle bile gebelik şansınız çok azaldığından vakit kaybetmeden muayene olmanızı öneririm.

Rahim filmi yeterli mi?

Benim sorunum hamile kalamamak. 1 yıl önce dış gebelik nedeniyle sağ yumurtalığım alındı. Tekrar hamile kalamadım. Doktor “Yumurtlama oluyor, aşılama yapalım” dedi. Tüplerim tıkanmış veya yapışıklık olmuş mudur? Rahim filmi işe yarar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, dış gebelik geçirmiş bir kadına rahim filmi görülmeden kesinlikle daha ileri bir işlem yapılmamalı. Keza dış gebeliğe sebep olan olay diğer tüpünüzü de etkilemiş olabilir. Bazen rahim filminin bile yeterli gelmediği durumlarda tanısal laparoskopi yapılıp mavi boya verilerek diğer tüpün araştırılması, sorun varsa o an müdahale edilmesi dahi gerekebilir.

Haberin Devamı

Neden gebelik olmuyor?

2 yıllık evliyim, 35 yaşındayım. Çocuğumuz olmuyor. Rahim filminde bir tüpümün tıkalı olduğu söylendi. Hamile kaldım. Ama bebek gelişmediği için kürtaj oldum. Bunun nedeni nedir? 6 ay geçti ama gebe kalamadım. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüplerden biri fonksiyon görmese bile diğer tüp ile hamilelik oluşabilir. Nitekim gebe kalmışsınız. Yaşınız 35 olduğu, bir tüpte zaten sorun bulunduğu ve kürtaj sonrası 6 ay geçmesine rağmen tekrar gebelik oluşmadığı için vakit kaybetmeden tüp bebek merkezine başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder