Opr. Dr. Hande Akbaş Dış gebelik riski artıyor
HABERİ PAYLAŞ

Dış gebelik riski artıyor

Tüplerini bağlatan ama sonradan hamile kalmak isteyen kadınların izleyebileceği iki yol var. Biri tüplerin ameliyatla açılması, ikincisi de tüp bebek yoluyla anne olmak. Tüplerin onarılmasının ardından dış gebelik riski yüksek olduğundan tüp bebeğin tercih edilmesi daha akıllıca.

Anne olabilir miyim?

33 yaşındayım. 2 yıl önce tüpleri bağlattırdım. İkinci kere evlenmek üzereyim ve eşim çocuk istiyor. Yeniden gebe kalma şansım var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüpler bağlandıktan sonra tekrar hamile kalabilmeniz mümkün. Ama bunun doğal yollarla olma ihtimali yok. Tüplerin bağlanmasından sonra düzeltici ameliyatlar yapılsa bile başarı oranları çok düşük. Bu operasyonu geçirmek yerine direkt tüp bebek yaptırmanızı öneririm. Tüpleri onarıcı operasyonlardan sonra dış gebelik riski de epey yüksek olduğundan ameliyat ile vakit kaybetmek yerine direkt tüp bebek yaptırmanız en doğru tercih olacaktır.

Haberin Devamı

Genişleme varmış

Tüp bebek öncesi rahim filmi çekildi. Doktor, filmin sonucuna göre tüplerimde genişleme olduğunu söyledi . Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüplerinizde rahim filminize göre sıkıntı varsa, tüp bebek öncesi mutlaka laparoskopi denilen kapalı ameliyatla tüplerinizin değerlendirilmesi gerekir. Eğer filmdeki gibi gerçekten ameliyatta tüplerin durumunu anlamak amacıyla verdiğimiz mavi boya geçmezse veya geçerken tüplerde belirgin şişkinlik varsa o zaman o tüpün çıkarılması tercihen bağlanması gerekir. Aksi taktirde bu durumda yaptıracağınız tüp bebek tedavisi gebelik şansınızı yarı yarıya azaltacaktır.

Gebelik mümkün mü?

Kürtajdan 5 gün sonra korunmasız ilişkiye girdim. Acaba hamile kalır mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, korunmasız her ilişkide gebe kalma riskiniz vardır. Kaldı ki kürtajdan sonra hem enfeksiyon açısından hem de tekrar gebelik riski açısından biz çiftlere asla korunmadan ilişkiye girmemelerini önermekteyiz. Ayrıca hem psikolojik açıdan hem de rahminizin toparlanması açısından 1-2 ay gebe kalmamak önem taşır. Eğer kürtajdan itibaren 4-5 hafta içinde adet görmezseniz lütfen bir doktora başvurun.

Haberin Devamı

Yeniden kanama başlıyor

30 yaşındayım. Adet kanamam bittikten 3 gün sonra yeniden başlıyor. Kadın doğum uzmanı bir sorun bulamadı. Acaba bu durum neden kaynaklanmış olabilir? Hangi doktora gitmem gerekir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı sizde herhangi bir sorun bulamadıysa bir endokrinoloji uzmanına başvurarak adetlerin düzensizleşmesine yol açabilecek tiroid bezi hastalıkları v.b. hormonal bir sıkıntı var mı bunu araştırtmanızı öneririm. Hormonların normale dönmesi sağlandıktan sonra sizin adetleriniz de eskisi gibi düzenli olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder