Opr. Dr. Hande Akbaş Dış gebelik yaşama riskiniz artmasın
HABERİ PAYLAŞ

Dış gebelik yaşama riskiniz artmasın

İki kere dış gebelik geçiren kadına rahim filmi çekilip iki tüpüne bakılıp gereken yapılmalı. Sonuç değerlendirilmezse kadının yeniden dış gebelik yaşama riski artar.

Yeniden denesem mi?

İki kez dış gebelik geçirdim, yeniden gebe kalmak istiyorum. Ultrasonda her şeyin yolunda olduğunu söylüyorlar. Doktor kan pıhtılaşmasına bakmak istedi. Sonuçları yazıyorum, ne dersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, iki kere dış gebelik öyküsü olan hastada her iki tüpün de incelenmesi gerekir. İlk basamak rahim filmidir. Eğer tüplerde etkilenme veya şüpheli bir durum varsa o zaman laparoskopik yöntemle her iki tüpünüze bakılmalı. Sorun varsa ve buna müdahale edilmezse o zaman tekrar dış gebelik yaşama riskiniz yükselir.

Haberin Devamı

İlaçları kullanmadım

Dört yıllık evliyim. 6 aylıkken düşük yaptım, 2 yıldır çocuk için uğraşıyoruz. Yumurtalıklarıma yakın kist varmış. İlaçları içmedim. Kist kısırlığa yol açar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtalık dışında bulunan kistlerin çoğu doğurganlığı etkilemez. Kistiniz gerçekten yumurtalık dışındaysa ilaç tedavisi işe yaramaz. İlaç sadece yumurtalığın basit kistlerine yanıt verir. Bunun dışındakilere cerrahi tedavi gerekir. İki yıldır uğraşmanız sebebiyle önerim uzmana başvurup neden gebe kalamadığınızın araştırtmanız.

Bana hap verdiler

Üç yıldır çocuk istiyoruz. Bir kez düşük, bir de dış gebelik yaşadım. Sağ tüpümü aldılar. Bana yumurtlama için ilaç verdiler. Kistler oluştu, bu kez doğum kontrol hapı verdiler. Eşimin sperm sayımı 20 milyon çıktı. Ne yapalım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim filmi çektirmenizi öneririm. Rahim ve tüpleriniz incelenerek düşük ya da dış gebeliği açıklayacak bir sorun var mı araştırılmalı. Sizin ve eşinizin genetiğine bakılmalı ve anormal bir durum var mı ortaya konulmalı. Bunlar normal gelirse yumurtlama hapları ile vakit kaybetmek yerine üreme tıbbı konusunda deneyimli bir uzmana başvurarak aşılama veya daha sonraki adımlara geçebilirsiniz. Eşinizin sperm sayısı normal.

Şişlik varmış

Rahim filmi çektirdim, 1 kere aşılama yapıldı. İki doktor da rahim filminin temiz olduğunu söyledi. Son gittiğim doktor ise “Tüplerin açık ama yer yer şişlik var. Hamile kalırsın. Kalmazsan yine aşılama yapmak lazım” dedi. Bu şişlik ne anlama geliyor?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim filmi değerlendirmesi en doğru üreme tıbbı uzmanlarınca yapılır. Doktorun deneyimiyle birlikte yorum gücü de artar. Eğer genişleme gerçekten mevcutsa o zaman tüplerinizin fonksiyonları çok iyi olmayacağından size aşılamada ısrar edilmesi tamamen vakit kaybı olacaktır. Hatta genişleme ileri boyuttaysa ameliyat olmaksızın tüp bebek bile yapılsa başarı şansınız azalacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder