Opr. Dr. Hande Akbaş Diyet ve spordan vazgeçmeyin
HABERİ PAYLAŞ

Diyet ve spordan vazgeçmeyin

Menopoza girecek kadında adet düzensizliği ve lekenleme başlar. Bu yumurtalıkların tembelleştiğini, hormon salınımının azaldığını gösterir. Ülkemizde menopoz yaşı 51-52. Bu dönemi rahat atlatmak için yediklerinize dikkat edin ve spor yapmaya çalışın.

Aşılamadan korkuyorum

22 yaşında ve 2 yıllık evli kadınım. Bir yıl önce adet düzensizliği için doktora gittim, polikistik kistler çıktı. Bebek için tedaviye başladım ama değişiklik yok. Aşılama önerildi ama korkuyorum. Çocuk sahibi olabilir miyim?

CEVAP

Haberin Devamı

Sevgili okuyucum, öncelikle şunu anlamanızı isterim ki adetleriniz düzensiz devam ettikçe gebe kalabilme ihtimaliniz çok düşüktür. Çünkü bu durum yumurtlamalarınızın sağlıksız olduğunu bize gösterir. Dolayısıyla er ya da geç üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekime başvurmak ve yardım almak zorunda kalacaksınız. Sizin tüplerinizin durumunu ya da eşinizin spermlerini bilmeden ne yazık ki aşılamama mı yoksa başka bir yöntem mi daha doğru olur, şu anda söyleyebilmem mümkün değildir.

***

Ultrason çekildi

1 ay önce ultrasona girdim. Ama doktora sonucu gösteremedim. Ultrasonda, “Her iki over normal boyut ve lokalizasyonda olup sol overde 15 mm çapında olmak üzere bikarç adet fizyolojik folikül kisti mevcuttur” yazıyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, folikül kisti tamamen masum olan, yumurtlama dönemindeki her kadında görülebilen ve sonrasında kendi kendisine çatlayarak kaybolan basit bir kisttir, endişelenmeyin. Ancak yine de bunu sizden isteyen doktora lütfen gidip gösterin.

Menopoza mı giriyorum?

48 yaşındayım, doğum yapmadım. Adetim bittikten sonra çikolata renginde lekelenmeler yaşıyorum. 10 gün kadar sürüyor. Acaba bu lekelenmeler menopoza girdiğime dair bir işaret mi? Eskiden 28 günde 1 adet görürdüm, şimdi düzeni bozuldu. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, henüz menopoza girmediğinizi anlıyorum. Çok yakın bir zamanda da menopoza girmeyeceğiniz anlaşılıyor. Adet düzensizliklerinizin başlamış olması, zaman zaman lekelenme görüyor olmanız bu yaşta beklediğimiz bir durum. Çünkü yumurtalıklarınız tembelleşiyor ve bazı hormon salınımlarında azalma oluyor.

Haberin Devamı

Ateş basması, sinirlilik , terleme dayanılmaz bir hâl almadıkça gereksiz yere hormon takviyesi almanızı önermem. Son birkaç yıl bu düzensizlik devam edip günün birinde adetleriniz tamamen kesilecek. Bu tamamen doğal bir süreç. Yediklerinize dikkat ederek, spor yaparak bu doğal süreci en rahat şekilde atlatabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder