Opr. Dr. Hande Akbaş Diyet yapmak yeterli olmuyorsa
HABERİ PAYLAŞ

Diyet yapmak yeterli olmuyorsa

Gebelikte şeker yüksekliği çok önemli. Çünkü bu durum bebeğe zarar verebiliyor. Öncelikle kadına diyet önerilir. Hamileliğin ilerleyen haftalarında bebeğin kilosunda, suyunda artış varsa ve şeker diyetle kontrol edilemiyorsa insüline başlamak gerekebilir.

Bebeğe zarar verdi mi?

Hamileyim, doktorum şeker yüklemesi yaptırdı. Açlık kan şekeri 108 çıktı. Diyetisyene başladım. Açlık kan şekerim 93-96 arası çıkıyor. 1 hafta sonra doktor “Çok yüksek, çocuğa zarar verir” dedi. Dahiliye doktoru “İnsüline gerek yok” dedi. Ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, şeker yüklemesi genellikle 22-24’üncü gebelik haftaları arasında yapılır. Gebelikten önce diyabet yoksa ilk 20 haftalık döneme kadar zaten gebeliğe bağlı diyabet ortaya çıkmaz. Gebelikte şeker değerinin açlık 92, tokluk 140’ın üzerinde olmamasını tercih ederiz. Sizdeki değerler çok yüksek değil. Şu an için sadece diyet işe yarıyor gibi duruyor. Ama ilerleyen haftalarda bebeğin kilosunda, suyunda artış saptanırsa ve şeker diyetle bile kontrol edilemezse o zaman insülin gerekebilir. Şimdilik kan şekerlerini düzenli takip edin.

Sonuç alamadık

1 yıldır evliyim, 2 aydır yumurtlamayı artıran ilaç kullanıyorum, sonuç alamadık. Eşimde de bende de sorun yokmuş. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, uzun süredir kullandığınız ilaç ile sonuç alamadıysanız bu konuda uzman birine başvurun. Her şeyin yeterince iyi araştırılıp araştırılmadığından emin olun. Halen sebep bulunamaması halinde o zaman aşılama, tüp bebek gibi daha sonraki aşamalara geçebilirsiniz.

Kusuyorum

5 gün önce sevgilimle korumasız ilişki yaşadım, 1 gün sonra ertesi gün hapı aldım. İçtikten 3 saat 15 dakika sonra kustum. Karın ağrısı ve iştahta azalma var. Bugün kanamam oldu. Adetim 1 hafta önce bitmişti. Hamilelik nedeniyle çok korkuyorum. Ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, size önerim önce kanda bhcg yani gebelik hormonu baktırmanız. Eğer test negatifse korkmayın. Bahsettiğiniz kanama, bulantı ve şişkinlik büyük ihtimalle ertesi günü hapının yan etkisi nedenyle oluşmuştur. Bir süre sonra azalarak kaybolacaktır.

Haberin Devamı

Başarısız oldu

Başarısız bir tüp bebek denememiz var. Embriyolar sağlıksızdı, bu durumu tüp bebek iğnelerinin etkisiyle yumurtanın hatalı bölünmesine bağladılar. İkinci deneme için ilaç kullanıyorum. Bu ilacı tüp bebek iğnelerine başlayınca da kullanmaya devam etmeli miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, dünyadaki hiçbir ilaç sağlıksız bölünen bir embriyonun sağlıklı gelişmesini sağlayamaz. Hatalı bölünme genetik bir sorundur ve siz ne kullanırsanız kullanın, tekrarlama ihtimali mevcuttur. Bu tür ilaçları genellikle gıda takviyesi olarak veririz. Yumurta veya sperm kalitesini bir miktar iyileştirebilir miyiz çabasıyla kullanırız. Hastalarıma bu tür ilaçlar vermişsem genellikle yumurta toplama işlemine kadar devam ederim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder