Opr. Dr. Hande Akbaş Doğru sonuç kan testiyle
HABERİ PAYLAŞ

Doğru sonuç kan testiyle

Kadının gebelik şüphesi varsa en doğru yol bir hastaneye başvurup kan testi yaptırmaktır. Çünkü gebeliğin erken dönemlerinde veya geç yumurtlama oluştuğunda idrarda gebelik testleri yanılabilir

Ya anne olamazsam?

22 yaşında kızım. Benim sorunum adet düzensizliği. Doktora başvurdum. Sonuçlara göre yumurtlama gerçekleşmiyormuş. Doğum kontrol hapı kullanıyorum. Doğum kontrol hapını kullanmadığım zaman adet görmüyorum. Bu arada kilo aldığımı da fark ediyorum. Bu sorunum devam ederse anne olmama gibi bir ihtimalim var mı?

Haberin Devamı

CEVAP [[HAFTAYA]]

Değerli okuyucum, bahsettiğiniz adet düzensizliği, yumurtlamanın olmaması ve kilo alımı en fazla polikistik over sendromu denilen hastalıkta ortaya çıkmaktadır. Doğum kontrol ilacıyla adetlerinizi kontrol altına almak mümkün olur. Ama bu hastalığı tedavi etmeyeceğinden hapı bıraktıktan sonra tekrar adet düzensizliği başlayacaktır. Bu hastalığın tedavisi olmayıp hasta en çok neden şikayet ediyorsa ona yönelik tedavi uygulanır.

Şu anda sizi en çok rahatsız eden adet düzensizliğiniz olduğundan kullanmakta olduğunuz ilaca devam etmenizi öneririm. Ayrıca kilo almamanızı diyet ve sporla bunu kontrol altında tutmanızı tavsiye ederim. Yumurtlama gerçekleşmediği sürece kendi kendinize gebe kalmanız zor olduğundan bebek kararı verdiğinizde üreme tıbbıyla uğraşan bir uzmandan yardım almanız gerekebilir.

Gebelik ne zaman belli olur?

Eşim her ayın 15’inde adet görüyordu. Bu ay 6 gün geçmesine rağmen adet görmedi. Eczaneden test aldık. Sonuç negatif çıktı. Eşim 1-2 gün önce küçük parça şeklinde az miktarda kanaması olduğunu söyledi. Bunun sebebi nedir? Bundan sonra ne yapmalıyız? Gebelik ne kadar sürede ve kesin olarak hangi testle belli olur?

CEVAP

Değerli okuyucum, idrarda gebelik testleri genellikle pozitif çıktıysa doğruluk payı yüksek olup negatif çıkması çok güvenilir değildir. Gebeliğin erken dönemlerinde veya geç yumurtlama oluştuğunda genellikle idrarda gebelik testleri yanılabilir. Eşinizde öncelikle kanda gebelik testi yaptırmanızı öneririm.

Sonuca göre eğer gebelik varsa geçmişte yaşadığı lekelenme düşük tehditi olabileceğinden uzmana başvurarak ultrasona girmelisiniz. Eğer kan sonucunda gebelik yoksa o zaman adetinin neden geciktiği araştırılmalıdır. Ultrason yapılarak yumurtalıklarında kist olup olmadığına bakılmalı, yoksa kanda bir takım hormonların seviyesi kontrol edilerek adet düzensizliğine yol açabilecek nedenler araştırılmalıdır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder