Opr. Dr. Hande Akbaş Doğum sonrası kanamanız varsa...
HABERİ PAYLAŞ

Doğum sonrası kanamanız varsa...

Doğum sonrası nadiren de olsa bebeğin eşinden parçalar kalabilir, bu da kanamaya neden olabilir. Bu nedenle yoğun kanamanız varsa vakit kaybetmeden doktora gidin. Ultrasonla yapılan muayene sonucu sorun saptanır, tedavisi de yapılır.

Kürtaj düşüğe neden olur mu?

24 yaşındayım, 3 kez kürtaj oldum ve şu an hamileyim. Bu kürtajlar ileride düşük yapmama neden olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, her kürtaj bir operasyon, onun da komplikasyonları olabilir. Sizde 3 kez yaşanmış olduğu için belki rahim içinde ufak tefek yapışıklıklar olabilir. İçinizin rahat etmesi için rahim filmi çektirerek rahim ve tüplerinizde etkilenme olmuş mu baktırın. Kürtaj düşüğe neden olmaz. 3 düşük yaşayan kadına, tekrar gebe kalmasına izin vermeden önce detaylı kan tetkikleri, genetik testler ve rahim filminin istenmiş olması gerekir. Aksi taktirde aynı üzücü olay başınıza gelebilir.

Haberin Devamı

Neden kanamam var?

29 yaşında, 3 yıldır evli kadınım. 4 ay önce doğum yaptım. 2 ay sonra adet gördüm. 3 hafta leke halinde kanamam oldu. Doktor normal olduğunu söyledi. Kanama yoğunlaşınca muayeneye gittim. Kist ya da myom olabileceğini söyledi, normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, nadiren doğum sonrası içeride bebeğin plasenta denilen eşinden parçalar kalıp hastada kanamaya neden olabilir. Kişi emzirirken bile adet görebilir, sorun yok. Ama yoğun olması beklenmez. Myom olduğunu düşünmüyorum. Çünkü doğum sezaryenla olduysa ameliyatta bu anlaşılırdı. İçeride parça kaldıysa, çıkarılana kadar kanama sürer. Bunu anlamanın en kolay yolu ultrasonla rahmin içini incelemek, gerek görülürse histeroskopi yapılmasıdır.

Akıntım çok fazla

25 yaşındayım, 6 aylık evliyim. Benim şikayetim akıntı. Bunun için devlet hastanesine gittim ve smear testi yaptırdım. Ancak sonucu ile ilgili tatmin edici bir yanıt alamadım. Ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, akıntınız konusunda sizi görmeden bir yorum yapamam. Tek söyleyebileceğim koku ve kaşıntı varsa bu vajinal bir enfeksiyondan kaynaklanıyor olabilir ve tedavi olmanız gerekebilir. Bu doktordan tatminkar bir cevap alamadıysanız enfeksiyon ilerlemeden bir an önce ikinci bir doktordan fikir alın.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder