Opr. Dr. Hande Akbaş Doğum yapınca işler düzelmiyor
HABERİ PAYLAŞ

Doğum yapınca işler düzelmiyor

Polikistik over sendromu adet düzensizliği, kıllanma ve kiloda artışla kendini gösteriyor. En doğru tedavi hastanın şikayetlerine göre doğum kontrol hapı vermek. Bu sendrom menopoza kadar sizinle kalır, evlenince ya da doğum yapınca geçmez.

Sürekli akıntım var

26 yaşındayım. Sürekli akıntı oluyor tıpkı adet kanaması gibi. Ayrıca adetim düzensiz. 1 hafta aralıkla adet oluyorum. İlaç kullanınca iyi ama içmezsem kötü. Artık doktora gitmekten korkuyorum. Bir ara yumurtalıkta kist vardı ama doktor “Geçti” demişti. Ne yapmam gerekiyor?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, enfeksiyon ve sık adet kanamalarınız nedeniyle mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun. Enfeksiyon daha fazla ilerlemeden antibiyotik tedavisi uygulanmalı ve adetlerinizi bu kadar sık görmenizin nedeni saptanmalıdır. Aksi halde bir süre sonra kanszılık başlayacak. Bu durum güçsüz kalarak hayat kalitenizin bozulmasına neden olacaktır.

Evlenince geçecek mi?

25 yaşındayım, 6 yıldır düzensiz adet görüyorum. Gitmediğim doktor kalmadı. Hepsi ultrasona baktı ve aynı şeyi söyledi. Polikistik over varmış. Doğum kontrol hapı ile adet görüyorum. Bu hep böyle mi olacak? “Evlenince geçer” diyorlar, doğru mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromu siz menopoza girene kadar geçmez. Şu anda sizin en büyük şikayetiniz adet düzensizliği ise doğum kontrolü ilacı sizin için en doğru yaklaşım olmuş, bence kesmeden devam edin. Bu hastalık evlenince ya da doğumdan sonra geçmeyecektir. Bunlar tamemen söylentiden ibaret. Yakın takip edilmeniz iyi olur. Evlendikten sonra da adetleriniz düzensizse gebe kalabilmek için üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekime başvurarak yardım almanız gerekir.

Nasıl büyütürüm?

30 haftalık hamileyim. Bebeğim 28 haftalık görünüyor. Ne yemeliyim? Bebeğimi nasıl büyütebilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, şu an bebeğiniz sınırda bir gelişme geriliği gösteriyor. Aradaki gerilik haftası 2’nin üstüne çıktığında bebeğiniz sağlık açısından riske girebilir. Protein ve sebze ağırlıklı gıdalar tüketmeniz faydalı olacaktır. Ama bebeğinizdeki gelişme geriliği beslenmeden çok bebeğinizin plasenta denilen eşinin kan akımındaki bozulmaya bağlı oluşur. Zamanla plasenta bebeğinizi besleyemez hale gelirse o zaman bebeğinizi doğumla dışarı almak zorunda kalabiliriz. Çünkü içeride kaldığı sürece hayati tehdit altında olacaktır. Size önerim doktorunuza sık gitmeniz, bebeğin gelişim eğrisi, amniyotik sıvısı ve kan akımlarını düzenli takip ettirmenizdir. Bulgularda en ufak bir kötüleşme olursa en doğru karar bebeğinizi zarar görmeden doğurtmaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder