Opr. Dr. Hande Akbaş Doğum yapmayana önerilmiyor
HABERİ PAYLAŞ

Doğum yapmayana önerilmiyor

Doğum yapmamış kadınlara gebelikten korunmak için spiral takılmasını önermiyoruz. Çünkü spiral bazen genital enfeksiyonlara yol açarak tüpleri tıkıyor. Bu da çocuk istendiği zaman sorunlara neden oluyor...

Spiral taktırsam mı?

29 yaşındayım. Doğum kontrol hapı kullanamıyorum. Spiral taktırsam olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, daha önce doğum yapmadıysanız spirali önermiyoruz. Çünkü spiral bazen genital enfeksiyonlara yol açarak tüplerinizde tıkanmaya neden olabilir ve çocuk istediğinizde sıkıntı yaşayabilirsiniz. Eğer spiral de şartlarınıza uygun değilse, o zaman aylık veya 3 aylık iğneler var. Bunların pıhtı atma üzerine olumsuz etkileri bulunmadığından rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Adet sancısı çekiyorum

25 yaşındayım. Çok şiddetli adet sancısı çekiyorum, adet olmama yaklaşık 100 gün kala sancılarım başlıyor. 1 yıllık evliyim, doğum kontrol hapı kullanıyorum. Bu ağrımın nedeni ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol hapı kullanmanıza rağmen şiddetli ağrılarınızın olması mutlaka araştırılması gereken bir durumdur. Ultrason yapılmalı hatta gerekirse pelvik MR çekilerek sebebinin anlaşılması gerekir. Bu ağrınızın sebebi endometriozis hastalığı denilen çikolata kisti hastalığı olabileceği gibi, rahim dışı kaynaklı başka bir sorun da olabileceğinden sizi muayene etmeden ve birtakım radyolojik görüntülemeler yapılmadan nedeni söyleyebilmek mümkün olamayacaktır.

Gebelik riski artar mı?

30 yaşındayım, doğum kontrol hapı içiyorum. İdrar yolları enfeksiyonu teşhisi konuldu. Antibiyotik kullanmam gerekiyormuş. Antibiyotik doğum kontrol hapı ile etkileşimde bulunur mu? Ya da gebelik riski artar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bazı ilaçların birbirleriyle etkileşimi olabilir. İdrar yolları iltihabınız için hangi antibiyotik başlandı belirtmemişsiniz. Ama genellikle doğum kontrol ilaçları aynı anda alınırsa diğer ilacın emilimini etkileyebilir. Yani doğum kontrol ilacınızın etkinliği aynen devam eder, gebelik riskiniz artmaz. Ama diğer ilacın etkinliğini bozarak iltihabın geç iyileşmesine yol açabilir. Size önerim ikisini aynı anda almamanızdır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder