Opr. Dr. Hande Akbaş Düşüğü önlemek için kontrolde kalın
HABERİ PAYLAŞ

Düşüğü önlemek için kontrolde kalın

Hamile kalan kadınların bazıları düşük riskinden çok korkuyor. Bu riski en aza indirmenin tek yolu düzenli olarak doktor kontrollerine gitmek ve ne deniyorsa harfi harfine uygulamak...

Düşük yapar mıyım?

26 yaşındayım, 3 haftalık hamileyim. Acaba düşük yapma riskim var? Bu durumu önlemek mümkün mü?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebeliğiniz hayırlı olsun. Hamileliklerin yüzde 95’i sorunsuz ilerler. Sadece yüzde 5 hastada problem çıkabilir ve o da düzenli doktor kontrolleri sayesinde sorunsuz giderilebilir. Sizin şu an için yapmanız gereken ilk şey rahat olmanız, gebeliğinizin tadını çıkarmanızdır. Bebeğinizle birlikte çok güzel bir yolculuk sizi bekliyor. Bu sizin için unutulmaz bir anı olacak. Madem düşük açısından bu kadar kaygı duyuyorsunuz gebeliğinizi düzenli olarak takip ettirirseniz bu riski minimale indirmiş olursunuz.

Haberin Devamı

Neden döllenmiyor?

35 yaşındayım, 2 kez tüp bebek denedim. 12 yumurta toplandı, 3’ü döllendi. İkincide 10 yumurta toplandı, 9’una işlem yapıldı. 3 tane döllendi. Eşim 31 yaşında. Ona şiddetli oligospermi teşhisi konuldu. Acaba yumurtaların döllenmemesinin sebebi nedir? Bizim ne yapmamız gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, geçmiş iki denemenizi incelediğimiz zaman sizin yumurta sayınız ve olgunlaşmanızın normal olduğu anlaşılıyor. Eşinizin sperm sayı ve kalitesinin düşük olması nedeniyle hem döllenme hem de ileriki günlere embriyolarınızın sağlıkla ilerleme aşamasında sıkıntılar oluyor. Eşinizi bu zamana kadar bir üroloji uzmanı görmediyse muayene etsin ve yapılmadıysa genetik tetkikleri yapılsın. Sizde şu anda yumurta üretimi iyi olduğu için tüp bebek uygulamaya devam etmenizi öneririm. Çünkü 1 tane güzel döllenebilen embriyonuz olması halinde gebe kalabilirsiniz. Tüp bebek deneyim işi olduğu için bu konuda tecrübeli bir uzmana başvurmanızı öneririm.

Hepatit taşıyıcısıyım

21 yaşındayım, evleneceğim. Hepatit taşıyıcısıyım. Nişanlım aşılarını oldu ama çocuk sahibi olduğumuzda risk var mı? Bebekte de hepatit olur mu? Acaba doğum kontrol hapı kullansam bana zararı olur mu?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, nişanlınız hepatit aşılarını tam doz yaptırdıysa ve kanında bu hastalığa karşı koruyucu antikorlar geliştiyse kendisi korunmaktadır. Şu anda siz sadece taşıyıcıysanız ve hastalığa bağlı olarak karaciğerinizde herhangi bir sorun yoksa doğum kontrol hapı kullanmanızın bir zararı olmaz. Gebe kaldığınızda doktorunuza hepatit taşıyıcısı olduğunuzu söylerseniz doğumdan hemen sonra bebeğinize geçiş riskini minimale indirmek amacıyla koruyucu bazı iğneler ve aşı hemen uygulanacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder