Opr. Dr. Hande Akbaş Düşük yapma riski azaltılmalı
HABERİ PAYLAŞ

Düşük yapma riski azaltılmalı

Haberin Devamı

Tekrar eden düşüklerin nedeni mutlaka araştırılmalı. Yeni gebelikten önce çifte genetik testler yapılmalı, kadında kanama pıhtılaşma sorunları var mı bakılmalı ve tüpler incelenmeli ki risk en aza insin

Adet görmek için ilaç alıyorum

Polikistik over sendorumum var. Adet görmek için düzenli olarak ilaç alıyorum. 1 yıldır çocuk isteğimiz var. İlacı bıraktım, 3 ay adet olmadım.


Bana ilaç verdi “Doğal yolla deneyin” dedi ama olmadı. Sonra 2 kez aşılama yapıldı. Yeni bir doktorum var. Rahim filmi çektirdim. Bu da adet gecikmesi yapar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüp bebek konusunda deneyimli kadın doğum uzmanlarına gitmediğiniz zaman hem vakit hem de para kaybetmektesiniz.

Sizde polikistik over sendromunuz var, bu durumun iyi yönetilmesi gerekir. 2 kez aşılamayla sonuç alınamamış. Bence artık tüp bebek gibi sizin durumunuzda hamilelik şansı daha yüksek bir yönteme geçmek gerekir.

Rahim filmi çekilmesi adet düzensizliği yapmaz. Bu durum polikistik over sendromunuzdan kaynaklanır. Size ve eşinize bu zamana kadar yapılan tüm tetkiklerle deneyimli bir doktora başvurun.

Kısır mıyım?

33 yaşındayım. 3 yıl öncesine kadar korunuyordum. Bebek sahibi olmaya karar verip korunmayı bıraktıktan sonra 2 kez dış gebelik geçirdim.

8 aydır korunmuyorum ama hamile kalamıyorum. Dış gebeliğin kısırlığa yol açması mümkün müdür?

CEVAP

Sevgili okuyucum, dış gebelik genellikle tüpleri bir şekilde zarar görmüş kadınlarda ortaya çıkar. Bu sebeple dış gebelikten değil ama tüplerinizin bir şekilde düzgün çalışmamasından dolayı gebe kalamıyor olabilirsiniz.

Size önerim mutlaka bir rahim filmi çektirmeniz ve bu filmi üreme tıbbı konusunda uzman bir hekime göstermenizi öneririm. İki kere tekrar ettiğine göre büyük ihtimalle tüplerinizde bir soruna rastlanacaktır.

2 kez düşük yaptım

28 yaşındayım, 4 yıllık evliyim. Artık anne olmak istiyorum. 2 kez düşük yaptım. Neden böyle oluyor, tedavisi var mıdır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, erken dönemde gebelik kayıplarının yüzde 60’ı genetik bozukluklardan kaynaklandığı için öncelikle sizin ve eşinizin genetik testleri yapılmalıdır.

Sonrasında sizde kanama ve pıhtılaşma ile ilgili bir bozukluk var mı ona bakılmalı. Son olarak rahim filmi çekilerek acaba rahminizde doğuştan gelen yapısal bir bozukluk ya da tüplerinizde sıkıntı var mı araştırılmalıdır.

Yapılan araştırmalar sonucunda sorun tespit edilebilirse bu soruna yönelik tedavi uygulanarak bir daha düşük yaşama ihtimaliniz en aza indirilmeye çalışılacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder