Opr. Dr. Hande Akbaş Emziren anne nasıl korunmalı?
HABERİ PAYLAŞ

Emziren anne nasıl korunmalı?

Yeni doğum yaptıysanız ve bebeğinizi emziriyorsanız doğum kontrol haplarıyla korunmanız doğru değil. Bu nedenle rahim içi araç yani spiral ya da aylık veya 3 aylık iğnelerden birini tercih edebilirsiniz.

Adetlerim çok düzensiz

Son 1 senedir 3-4 ayda bir adet görüyorum. Bu donasyon ile hamile kalmaya engel mi? Adet düzenleyici tedavi var mı? Bu tedavi donasyon ya da doğal yolla gebe kalmaya engel mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, donasyon işlemi ülkemizde yasak. Adetlerinizin 3-4 ayda bir olmasının nedeni araştırılmalı. Bu durum yumurta rezervinizin çok azalmasındansa yani menopoza girmek üzere olduğunuz içinse doğal yoldan gebelik ihtimaliniz yoktur. Gebe kalmak istiyorsanız ancak yurtdışına giderek yumurta bağışını deneyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Düşük yaptım

28 yaşındayım ve 20 gün önce düşük yaptım. Üç adet 3-3.5 santim boyutlarında myom varmış. Bunun düşüğe ne kadar etkisi olmuştur?

CEVAP

Sevgili okuyucum, geçmiş olsun. Myomlar 5 santim oluncaya kadar müdahale etmeye gerek görmüyoruz. Ancak nadiren bundan daha küçük myomlar kanamada artış, şiddetli sancı, tekrarlayan gebelik kayıplarına sebep oluyorsa cerrahi işlem öneriyoruz. Myomlarınız düşüğün sebebi olabilir. Ama bundandır demeden önce diğer etkenlerin giderilmiş olması gerekir.

Bebeğimi emziriyorum

İki aylık bebeğim var. Eşimle çocuk sahibi olmaya karar vermeden önce doğum kontrol hapıyla korunuyordum. Şimdi nasıl korunayım? Haplar emzirdiğim için çocuğuma zarar verir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bebeğinizi emziriyorsanız doğum kontrol ilacı içmeniz sakıncalı. Doğum yapmış kadına en iyi yöntem spiral takılmasıdır. Ayrıca aylık ya da 3 aylık yapılan birtakım iğneler mevcut, onu da emziren annelere önerebiliyoruz.

Çocuk istiyoruz

Adet göremiyorum. 3 aydır doğum kontrol hapı içiyorum. FSH değerim yüksek ama tubalarım açık. Doktor “1 ay bekle” dedi. İlaçsız adet görür müyüm? Bebek istiyoruz. Nasıl bir yol izlemeliyiz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, FSH değeriniz yüksekse beklemekle vakit kaybediyorsunuz. FSH yüksekliği yumurtalıklarınızın az çalışmaya başladığını başka bir deyişle doğurganlığınızı kaybetmeye başladığınızı gösterir. FSH ne kadar yüksekse gebe kalma ihtimalinizin o kadar azalacağını unutmayın.

Haberin Devamı

Hatta FSH değeri 15’in üstüne çıktıktan sonra sizin normal yollarla denemenizle, bizim tüp bebek uygulamamız arasında bir fark ne yazık ki kalmaz. Bir an önce üreme tıbbı konusunda deneyimli bir uzmana başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder