Opr. Dr. Hande Akbaş Emzirirken hamile kalabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Emzirirken hamile kalabilirsiniz

Emziren kadınların gebelikten korunduğu düşünülür ama bu doğru bir bilgi değil. Bu dönemde istemediği halde yanlışlıkla hamile kalan pek çok kadın var, dikkatli olun...

Neden adet görmüyorum?

32 yaşındayım, 3 ay önce doğum yaptım. 40 gündür adet görmüyorum. Mide bulantısı, baş dönmesi ve karın ağrısı çekiyorum. Ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum sonrası adet düzensizlikleri kişi aktif olarak emziriyorsa sık görülür. En sık yapılan hata emzirmenin gebelikten koruyucu olduğunu düşünmektir. Böyle yanlışlıkla hamile kalan birçok kadın vardır. Emzirme korunma yöntemi değildir. Sizin öncelikle kanda gebelik testi yaptırmanızı ve hamilelik olup olmadığını ortaya çıkartmanızı öneririm. Sağlıklı bir hanımda bulantı, karın ağrısı ve baş dönmesi gibi şikayetler en sık gebelikte görülür. Gebelik yoksa mutlaka doğumunuzu yaptıran hekime başvurarak muayene olun. Jinekolojik bir sorun yoksa o zaman mide ve bağırsak sistemi muayenesi olup iç hastalıkları uzmanının fikrini alın.

Haberin Devamı

Yan etkileri nasıl azalır?

20 yaşındayım, 4-5 senedir adetim düzensiz. Doktor doğum kontrol hapı veriyor. Hapı bırakınca adet görmüyorum. 15 gün önce doktora gittim, hap verdi. Kullanmaya başladım ama kilo alıyorum. Yan etkilerini nasıl azaltabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz şikayetlere bakıldığında sizde polikistik over sendromu olabilir. Bundandır demeden önce diğer tüm hormonlarınıza bakılmalı ve normal olduğundan emin olunmalıdır. Yaşınız genç olduğundan sağlıklı beslenme ve sporla, kilo artışını rahatlıkla kontrol altına labileceğiniz kanaatindeyim. Kilo artışı kullandığınız ilaçlardan çok, altta yatan metabolik bozukluğunuza bağlı oluşmaktadır. Artışı durdurmadığınız sürece adet düzensizliğiniz de giderek kötüye gidecektir.

Çocuğumuz olmadı

28 yaşındayım. 5 aylık evliyim. Çocuğumuz olmadı. İlişkiden sonra spermler geri geliyor. Nasıl bir yol izlemeliyiz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç ve 5 aylık evlisiniz. Meninin bir kısmının ilişki sonrası geri gelmesi normaldir. Milyonlarca sperm içerisinden sadece birine ihtiyaç olduğundan geri gelenler size endişe vermesin. 5 ayda gebe kalamamış olmanız kısır olduğunuzu göstermez. Birkaç ay daha kendi kendinize deneyin. Olmuyorsa belki sperm analizi yaptırarak sperm yeterli mi ona bakmakta fayda var. Derin araştırmalar için erken.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder