Opr. Dr. Hande Akbaş En az iki kez ölçüm yapılmalı
HABERİ PAYLAŞ

En az iki kez ölçüm yapılmalı

Prolaktin yani süt hormonu için tek bir test yetmiyor. Kesin sonuçlara varmak için sabah aç karnına, stressiz, çok iyi uyunmuş bir gecenin ardından en az 2 kere ölçüm yapılması gerekiyor.

Bu ölçümde değer 24’ün üzerindeyse tedaviye başlanabilir.

Prolaktin neden düzensiz?

22 yaşındayım. Adet düzensizliğim var. Prolaktin seviyesi 22 çıktı. Ultrason normal. Adetten sonra test yaptığımda ise prolaktin seviyesi yüksek çıkıyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, prolaktin hormonuna yüksek demek için sabah aç karnına, stressiz ve iyi uyumuş bir gecenin arkasından en az 2 kere bakılması ve 24 değerinin üzerinde çıkması gerekir. Kaldı ki 22 sizde çok yüksek değildir. Makroprolaktin baktırın.

Haberin Devamı

Bu da patolojik sınırlarda çıkarsa düzenli takip edilir. Normal çıkarsa tedavi gerekmez. Bazı ilaçlar da prolaktin değerini yükseltebilir. Kullandığınız başka ilaçlar varsa doktorunuzla paylaşmanızı öneririm.

6 yıldır ilaç içiyorum

38 yaşında kadınım. 6 yıldır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Bu hapları kaç yaşına kadar kullanabiliriz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ailenizde erken yaşta pıhtı atması, felç öyküsü yoksa ve sigara içmiyorsanız 40 yaşına kadar doktor kontrolünde kalmak şartıyla doğum kontrol ilaçlarına devam edebilirsiniz.

Akıntım fazlalaştı

32 haftalık gebeyim. 1 aydır akıntım fazlalaştı. Doktor ultrasonla baktı, “Bebeğin sağlığı iyi ve doğum zamanında” dedi ama akıntıyı sormayı unuttum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doktorunuza vajinal akıntınız olduğunu iletin. Keza bazı iltihabi durumlar erken doğuma sebep olabilir. Nadiren suyun gelmesi de olabilir. Ama bu durumda ultrasonla muayenenizde doktorunuz bebeğin suyunun azalmış olduğunu söylerdi.

Akıntınız için bir dahaki gidişinizde mutlaka muayene olun ve iltihabi bir durum varsa doktorunuzun vereceği gerekli tedaviye başlayın.

Kist tedavisi görüyorum

17 yaşından beri doğum kontrol haplarıyla kist tedavisi görüyorum. Ama doğum kontrol hapı kısırlık yapıyormuş. Ben sivilcelerim için içiyorum.

Tahlil yaptırınca doktor “Hormonların normal değerde” deyip hapı bıraktırıyor. Ama 2’nci ayda sivilcelenme ve çenemde kıllanma oluyor. Bu hormon düzensizliğini doğal bitkiler kullanarak giderebilir miyim?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilacı size erken başlanmış.

10 yıldan fazla kullanımı önermediğimize göre; hormonlarınız normal, şikayetiniz sadece tüylenmeyse bunun için sizin yaşınızdaki genç kızlara ben lazer epilasyonu öneririm. Tüm ilaçlar unutmayın ki bitkilerden yapılır.

Bilinçsizce kullanılan bitkiler ilaçlardan daha beter yan etkilere neden olabilir. Ayrıca bitkisel tedaviler tüm dünyada tıbbi tedavinin yanında bütünleyici tedavi olarak kullanılır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder