Opr. Dr. Hande Akbaş En doğru bilgi 14-15'inci haftada...
HABERİ PAYLAŞ

En doğru bilgi 14-15'inci haftada...

Haberin Devamı

Hamilelik haberi alınınca çiftler bebeğin cinsiyetini merak etmeye başlıyor. Normal şartlarda bebeğin cinsiyeti 12’nci gebelik haftasında görülebilir. Ama yanılma payı yüksek olabildiğinden en kesin bilgiye 14-15’inci haftada ulaşılabilir

Cinsiyeti ne zaman öğrenirim?

32 yaşındayım. 8 haftalık hamileyim. Acaba bebeğin cinsiyetini ne zaman öğrenebilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, normalde gebeliğin 7’nci haftasında embriyonun cinsiyeti kesinleşir. Ama ultrasonla görülebilir hale gelmesi teknolojik açıdan en gelişmiş cihazlarda bile en erken 11-12’nci gebelik haftalarında mümkündür. Bu haftalarda yanılma payı halen mümkün olduğundan en kesin yorum 14-15’inci haftalarda bebeğin pozisyonunun cinsiyeti görebilmek açısından uygun olabilmesi halinde yapılabilir.

Aşılama denesek mi?

25 yaşındayım, eşim de 24 yaşında. Doktora gittik, benden sperm testi istediler. Eşimin röntgenine baktılar. Sorunum yokmuş. Eşimin tüpleri açıkmış ama yumurtalıklarda sorun varmış. 5 yıldır çocuk istiyoruz. Aşılama denesek olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin yumurtalıklarındaki sorunun ne olduğunu açıklamamışsınız. Örneğin; polikistik over sendromu gibi bir durum var ve vaktinde yumurtlayamıyor mu? Yoksa yumurta rezervi yaşına göre epey azalmış mı? Bu iki durum birbirinden ayrı yaklaşımlar gerektirir. Eşinizin yumurtalığında ne sorun var, onu bilmek gerekir. Sayı azsa aşılama vakit kaybı olacaktır. Keza 5 yıldır gebelik olmamış. Sadece yumurtlaması bozuk, rezervi iyiyse, diğer tüm bulgular normal olduğuna göre 1-2 kere aşılama denenebilir.

Kanamalar gebeliktenmiş

Eşim 26 yaşında. 2 aylık hamile ve kanaması var. Adetleri düzensizdi. 2 haftadır hastanede yatıyor. Doktor kanama için ““Gebeliğe bağlı”” diyor. Acaba tek sorun gebelik mi? Kanamaların başka bir sorunun habercisi olma ihtimali var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin gebelik öncesi yaşamış olduğu adet düzensizliği kanamalarıyla gebelikte yaşadığı kanamalar farklı nedenlerden. Birbirleriyle ilgisi yoktur. Doktorunuzun da belirttiği gibi kanamalar tamamen gebelikte eşinizin düşük tehditi yaşamasından kaynaklanır. Düşüğü önleyebilmek adına doktorunuz size bazı tedaviler önerecektir. Bunların yanında mutlak yatak istirahati yapması riski biraz azaltacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder