Opr. Dr. Hande Akbaş En geç 1 yıl içinde adetler düzene girer
HABERİ PAYLAŞ

En geç 1 yıl içinde adetler düzene girer

Doğumdan sonra kadından kadına değişmekle birlikte genellikle 1 yıl içinde adetler eski haline döner. Eğer bebeğinizi emziriyorsanız tam olarak düzenli olamayabilir ama bu son derece normaldir

Kaç haftalık hamileyim?

Gebelik için kan testi yaptım, beta hcg 675.3 çıktı. Sizce hamile miyim? Hamileysem de kaç haftalık olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sonuca bakıldığında henüz 4 haftalık gebeliğiniz var gibi. Ama ultrasonda gebelik kesesi ve embriyonun kalp atışlarının görülmesine kadar temkinli yaklaşmak gerekir. 7-10 gün içinde doktora başvurursanız ultrasonda gebeliğiniz görülmeli. Hayırlı olmasını dilerim.

Haberin Devamı

Kanama oluyor

Adetlerim düzenli ama her ay adet dönemimin ortasında kasık ağrısıyla beraber pembe renkli kanama oluyor. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz lekelenme bazı kadınlarda yumurtlama zamanı görülebilir. Ama tam olarak yumurtlama kanaması demeden önce detaylı jinekolojik muayene olmanızı, smear aldırmanızı, ultrasonla rahim ve yumurtalıklarınıza baktırmanızı öneririm. Bunlar normalse o zaman endişelenmeye gerek yoktur.

Ne zaman adet görürüm?

38 yaşındayım, 2.5 ay önce doğum yaptım. Normal adet düzenime ne zaman geçerim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğumdan sonra kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte en geç 1 yıl içinde adetler eskiye döner. Anne bir sebepten dolayı emziremediyse, adet lohusalık dönemi olan 40 günün hemen bitmesinden en geç 3 ay sonra başlar.

Adetiniz ilk 1 yıl içinde başlasa bile emzirmeye aktif devam ediyorsanız tam düzenli olmayabilir. Bu son derece normal bir durumdur. Endişe etmeyin.

Kilo mu alacağım?

27 yaşında kızım. 3 ay sonra evleneceğim. Doğum kontrol hapı kullanmayı düşünüyordum. Bu hapların kilo alımını artırdığı ve aşırı tüylenme yaptığı doğru mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarıyla ilgili sıkça kulaktan kulağa dolaşan kilo aldırma, tüylenmeye neden olma gibi bulgular doğru değil. Tam tersi biz bu tür ilaçları tüylenme artışı olan kadınlarda tedavi amacıyla bile kullanırız.

Hele günümüzde üretilen epey düşük doz hormon içeren doğum kontrol ilaçları sayesinde kadınlarda yan etkiler çok azalmıştır. Dolayısıyla en az 1 yıl çocuk sahibi olmak gibi düşünceniz yoksa size benim de önerim doğum kontrol ilacı kullanmanızdır. Keza almayı unutmadığınız sürece koruyuculuğu en yüksek yöntem budur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder