Opr. Dr. Hande Akbaş Enfeksiyonunuz varsa ilerlemeden tedbir alın
HABERİ PAYLAŞ

Enfeksiyonunuz varsa ilerlemeden tedbir alın

Vajinal enfeksiyonlar kadınların en sık şikayet ettiği sorunların başında geliyor. Enfeksiyon ilerlemeden tedbir alabilmek çok önemli. Bunun için gecikmeden doktorunuza başvurun.

Akıntı için doktora gittim

28 yaşındayım, 6 aylık evliyim. Şikayetim akıntı. Smear testi yaptırdım. Ama doktorun sonucu pek anlatmadı. Bana ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizi görmeden bir yorum yapamam. Tek söyleyebileceğim koku ve kaşıntı varsa bu vajinal enfeksiyondan kaynaklanıyor olabilir ve tedavi olmanız gerekebilir. Bu doktordan tatminkar bir cevap alamadıysanız enfeksiyon ilerlemeden bir an önce ikinci bir doktordan fikir alın.

Haberin Devamı

Tansiyon ilacı alıyorum

28 yaşında, 4 aylık evli kadınım. Çocuk istiyorum. İki yıldır yüksek tansiyon hastasıyım. Bu hamile kalmamı etkiler mi? Gebe kaldığımda ne gibi sorunlar yaşarım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelikte tansiyon hem anne hem de bebek sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken bir durum. Gebelikte kullanılabilen, bebeğe zararı olmayan tansiyon ilaçları var. Hamile kalmaya karar verdiğinizde kardiyoloğunuzla konuşun. Gebelikte bebek açısından sorun yaratmayacak bir ilaca geçmeniz doğru olacaktır. Tansiyonunuz var, gebeliğiniz riskli olacağından hamilelik boyunca yakın takibiniz gerekecektir.

Kaşıntı ve yanma var

30 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Adet olmama yakın kaşıntı, yanma ve akıntı oluyor. Bugüne kadar doktora gitmedim. Ne yapabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, muhtemelen vajinal bölgenizde bir enfeksiyon söz konusu. Size önerim jinekolojik bir muayeneyi bir an önce yaptırmanız. İki yıllık evli olduğunuza göre gitmişken smear de yapılacaktır. Enfeksiyon varsa buna yönelik tedavi verilerek tüm şikayetlerinizin kısa zamanda geçmesi sağlanabilir.

Tüpler tıkalı mı?

Kasık ağrılarım vardı. Doktora gittim, keseyi göremedi ama “Sol tüpte şişlik var. Dış gebelik olabilir” dedi. Adeti gecikmem yoktu. Kan değerlerim iki gün arayla ölçüldü. Doktorum “Korkulacak bir şey yok, bekleyelim” dedi. Ne yapayım? Tüpler tıkalı mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelik testinde değerin 5’in altında olması gebe olmadığınızı gösterir. Dolayısıyla dış gebelik olamaz. Bu değerlerde dış gebelik bile ultrasonla teşhis edilemez. Kanama başladıysa bu adet olduğunuzu gösterir. Ultrasonda tüpler ancak içlerinde sıvı birikimi olduğu zaman görünür hale gelir. Sol tüpünüzdeki şişlik açısından adet bitiminizde rahim filmi yaptırarak tüplerin durumu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder