Opr. Dr. Hande Akbaş Erkeğe gereken testler yapıldı mı?
HABERİ PAYLAŞ

Erkeğe gereken testler yapıldı mı?

Gebelik için kadının testleri yeterli değil. Erkeğin de tahlilleri yapılmalı. Her şey yolundaysa kendi kendinize 6 ay kadar hamile kalmayı deneyin. Sorun varsa vakit kaybetmeden doktora gidin.

Enfeksiyon varmış

Ultrasonda endemetriumda düzensiz kalınlaşma (14 mm) ve sağ over’de ödem tespit edildi. Bir de yumurtalarda enfeksiyon. Adet döngüsünde 20’nci gündü. Karnımdaki ağrı sebebiyle apandist ve kadın hastalığından şüphelendiler. Ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adetinizin 20’nci gününe göre endometrium beklenen kalınlıkta. Genellikle endometrium düzensizliklerinde bir sorundan şüphelendiğimizde hastayı adet bitiminde tekrar görüp değerlendirmek isteriz. Endometrial patolojiler esas bugünlerde daha net değerlendirilir. Apandisit saptanmadıysa, gerek sağ yumurtalığınızda ödem, gerek genital bölgede enfeksiyon ve karında hassasiyet, pelvik enflamatuar hastalık denilen durumu düşündürüyor.

Haberin Devamı

Genellikle vajinal enfeksiyonların önce rahme oradan da yumurtalıklara yayılmasına bağlı görülür. Önerim enfeksiyona yönelik gerekli antibiyotik tedavisini başlamanız. Aksi taktirde enfeksiyon apseleşerek cerrahi müdahale gerekecek kadar ilerleyebilir ki bunu hiç istemeyiz.

Gebe kalmamı engeller mi?

28 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Bir yıldır gebe kalmak istiyorum. Adetim 27-28 günde bir oluyor. Adetin 3’üncü günü ultrasona girdim, kan verdim. Hormon sonuçlarımı yazıyorum. Gebe kalmamı engelleyecek bir değer var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adetleriniz düzenli, yaşınız genç ve ultrasonda problem yok. Size önerim bir de eşinizin spermlerine bakılması ve normalse size de rahim filmi çekilerek tüplerinizin kontrol edilmesi. Bunlarda da sorun yoksa birkaç ay daha kendiliğinizden deneyebilirsiniz. Ancak sebebi açıklanamayan infertilite diye bir grup var, 3-6 ay içinde gebelik oluşmazsa daha fazla vakit kaybetmeden doktora başvurmanızı öneririm.

Bebek ters geliyormuş

24 yaşındayım ve 32 haftalık gebeyim. Bebek ters geliyormuş, doktor sezaryen önerdi. Bebeğin ters gelmesinin sakıncası var mı? Normal doğum yapamaz mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebeliklerin yüzde 90’ı baş gelişi, yüzde 10’u makat gelişi şeklindedir. İlk gebelik makat gelişiyse genellikle normal doğumda komplikasyon riski yüksek olduğundan sezaryen önerilir. Şu anda 32 haftalıksınız, bebekler 35’inci haftaya kadar pozisyonlarını değiştirebilirler. Dolayısıyla 37’nci haftaya gelmiş bir bebek yine makat gelişiyse ilk hamileliğiniz olduğundan normal doğum riskine girmenizi önermemem.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder