Opr. Dr. Hande Akbaş Erkeğin de durumu kontrol edilmeli
HABERİ PAYLAŞ

Erkeğin de durumu kontrol edilmeli

Gebelik için sadece kadının test sonuçları ve hormon değerleri yeterli olmuyor. Erkeğin de tahlillerini yaptırması şart. Her şey yolundaysa kendi kendinize 6 ay gebe kalmayı deneyin. Sorun varsa doktora gidin.

Çocuk istiyorum

28 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. 1 yıldır gebe kalmak istiyorum. Adetim 27-28 günde bir oluyor. Adetimin 3’üncü günü doktora gittim. Doktor ultrasonun normal olduğunu söyledi. Gebe kalmamı engelleyecek bir değer var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adetleriniz düzenli, yaşınız genç ve ultrasonda doktorunuz problem görmemiş. Size önerim bir de eşinizin spermlerine bakılması ve normalse size de rahim filmi çekilerek tüplerinizin kontrol edilmesi. Bunlarda da bir sorun saptanmazsa belki birkaç ay daha kendi kendinize deneyebilirsiniz. Ancak sebebi açıklanamayan infertilite diye bir grup da olduğundan 3-6 ay içinde de gebelik oluşmazsa daha fazla vakit kaybetmeden bize başvurmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Kese görülüyormuş

Kız arkadaşımın 3-4 haftalık gebeliği vardı, ilişkiye girdik. 3 hafta önce kürtaj yapıldı. Bhcg’si yüksek ve testte çift çizgi çıkıyor. Ultrasonda da kese görülüyormuş. Hamileyken yeniden mi hamile?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hiçbir kadın hamileyken tekrar hamile kalamaz. Kürtajdan bir süre sonra kanda bhcg yüksek kalabilir ama bir süre sonra 5’in altına inmesi gerekir. Kanda gebelik hormonu düşmüyorsa hatta yükselmeye başlamışsa bu iki nedenden kaynaklanabilir: Ya kürtaj başarısız olmuştur ve gebelik devam ediyordur ya da gebelik sonrası gebelik materyallerinden gelişen bir tümör olabilir. Her iki durumda da patoloji sonucu yol gösterici olacaktır. İdrar testlerinin duyarlılığı düşük olduğundan gebelik hormonu kanda olduğu sürece çift çizgi görünmeye devam edecektir. Kan testiyle takip edilmesi daha doğrudur. Eğer bahsettiğiniz gibi ultrasonda gebelik kesesi halen görülüyorsa kürtaj başarısız olmuş demektir. Keza bu kadar erken dönemde kürtaj doğru değildir. En uygun zaman 5’inci hafta sonu, 6’ncı haftalar arasıdır.

Adet görüyorsa nasıl anlaşılır?

Adet düzensizliği için ilaç kullanan kadınlar hamile kalınca adetten kesilir mi? Yoksa ilacın etkisi ile hamile kalsalar da adet görürler mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, hamile kalan hiçbir kadın doğuma kadar adet görmez. Gebelikteki kanama düşük tehditi veya başka önemli bir sorunun göstergesidir. Adet görme, üstüne görme gibi kesinlikle algılanmamalıdır. Adet düzensizliği için size verilen ilacın ne olduğu önemlidir. Çünkü doğum kontrol hapı gibi bazı adet düzenleyiciler alıyorsanız zaten gebe kalmazsınız. Adet düzensizliği devam ediyorsa bu sizin yumurtlamalarınızda da düzensizlik olduğunu gösterir. Uzun süre denemenize rağmen gebe kalamadıysanız üreme tıbbı konusunda deneyimli bir hekime başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder