Opr. Dr. Hande Akbaş Erken harekete geçin
HABERİ PAYLAŞ

Erken harekete geçin

Yumurta rezervi azalan kadının eşinin de sperm sorunları varsa çift vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalı ve tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olmayı denemeli.

Ne kadar erken harekete geçerseniz o kadar iyi olur.

Tüp bebek beni korkutuyor

35 yaşında, 3 yıllık evli kadınım. 1.5 yıldır çocuk istiyoruz. Tüplerde ve rahimde problem yok. Yumurta rezervim çok çok azalmış. Eşimde de hareketli sperm sıfırmış. Sperm sayısı gayet iyi. Tüp bebek süreci ve olumsuz sonuçlanması beni korkutuyor. Ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, hem yumurtalık rezervinizin epey az olması hem de 1.5 yıldır çocuğunuz olmadığı için vakit kaybetmeden tüp bebek yöntemine başvurun. Yaşınız 35 olduğu için geçen her zamanda rezerviniz daha da azalacak. Eşinizin sperm hareketliliğinin sıfır olması nedeniyle her ne kadar tüpleriniz açık olsa bile aşılama yöntemiyle de vakit kaybetmeyin.

Tüp bebek yönteminde bile ne yazık ki yüzde 100 başarı elde edilemiyor. Hatta yumurta ve spermde eşlik eden sorunlar arttıkça gebelik ihtimali de azalır. Bu sebeple ne kadar erken başvuru yaparsanız o kadar şansınız artar.

Rahim filmi çektirdim

Kısa süre önce rahim filmi çektirdim, acaba benim için yorumlar mısınız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, infertilite yani kısırlık alanında deneyimli hekimler genellikle rapora bakmaksızın direkt olarak rahim filminin kendisini incelerler. Bazen radyolog meslektaşlarımızın geçiş gördüğü için açık olarak değerlendirdiği tüplerde bizler birtakım enfeksiyon belirtileri ve buna ikincil yapısal bozukluk tespit edebiliyoruz. Bu nedenle raporunuzu değil, filmin kendisini görmek daha doğru olur.

Gebelik kesesi görünmüyor

Gebelik kesesi görünmeden erken evrede hcg 159’dan 416’ya çıktı. Ama progesteron 17’den 15’e indi. Bu durum nasıl yorumlamalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kanda gebelik hormonunda yükseliş gayet iyi seyretmekte. Progesterondaki ufak tefek oynamaların bir anlamı yok. Neden progesteron baktırdığınızı bile anlamadım, nasıl olsa gebe kalmışsınız, sadece bhcg yeterli olurdu. Ultrasonda bhcg 1500 değerine ulaşmadıkça gebelik kesesinin görülebilmesi mümkün olamayacağından şu anda sakince beklemenizi öneririm.

Haberin Devamı

Çocuk istiyoruz

3 yıllık evliyim, 1 yıldır çocuk istiyoruz. 3 ay önce kadın doğum uzmanına gittim, ilaç verdi, kullandım ama sonuç alamadım. Bundan sonraki aşamada gittiğim doktor “Rahim filmi çektiririz” demişti. Sizce rahim filminden başka yol yok mu? Bu arada adetlerim düzenli. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, son 1 yıldır korunmasız ilişkiye rağmen gebe kalamadıysanız artık beklemenizi pek önermem. Öncelikle eşinizin sperm örneği vermesini öneririm. Bu rahim filmine göre daha kolay bir işlemdir. Ayrıca sizin yumurtalık rezerviniz de görülmeli ve son olarak tüplerinizi değerlendirebilmek adına rahim filmine başvurulmalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder